Бившият вицепрезидент на Еквадор Хорхе Глас беше арестуван вчера вечерта

...
Бившият вицепрезидент на Еквадор Хорхе Глас беше арестуван вчера вечерта
Коментари Харесай

Мексико прекрати връзките си с Еквадор след ареста на бивш вицепремиер

Бившият вицепрезидент на Еквадор Хорхе Глас беше задържан през вчерашния ден вечерта от държавните управляващи, откакто беше отведен от мексиканското посолство. Това оповестяват през днешния ден от Reuters.

Полицейски екип е влезнал със мощ в посолството на Мексико преди да извърши ареста, по данни на мексиканският президент. Засилено военно наличие се следи в магистърския съд, където бе отведен някогашния вицепрезидент.

Алисия Барсена, мексиканският външен министър, разгласи " незабавното " прекъсване на дипломатическите връзки с Еквадор  малко по-късно в пост в обществената мрежа X. Президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор уточни, че е инструктирал Барсена да прекрати дипломатическите връзки с южноамериканската страна. Той разказа ареста като " властнически " акт и нарушаване на интернационалното право и мексиканския суверенитет.

В изказване президентството на Еквадор упрекна Мексико, че " е злоупотребило с имунитетите и привилегиите, предоставени на дипломатическата задача , като подслоняваше някогашния вицепрезидент и даде дипломатическо леговище в несъгласие с стандартната правна рамка ".

Хорхе Глас подаде недоволство, че е преследван поради политическата си принадлежност. Правителството на Еквадор отхвърли такива подбуди.

Припомняме, че , откогато изиска политическо леговище през декември - молба, която Мексико удовлетвори по-рано тази година.

Вече седмица напрежението сред Мексико и Еквадор ескалира, като през вчерашния ден от Кито са оповестили мексиканския дипломат в столицата за " persona non grata ".

По данни на Reuters по-рано тази седмица някои публични лица бяха ядосани от мненията на президента Лопес Обрадор за кървавите избори в южноамериканската страна предходната година, при които беше погубен претендент за президент.

Президентът на Еквадор Даниел Нобоа встъпи в служба в края на предходната година и бързо се сблъска с нарастващ спор с наркобанди. Това го накара да разгласи изключително състояние в цялата страна при започване на тази година , което той удължи предишния месец.

Припомняме още, че Хорхе Глас беше вицепрезидент по време на държавно управление на Рафаел Кореа сред 2013 и 2017 година Глас е бил наказан на шест години затвор през 2017 година, откакто беше приет за отговорен в приемане на подкупи от бразилската строителна компания Odebrecht в подмяна на възлагане на държавни поръчки. Бившият вицепрезидент има издадена заповед за предпазен арест и по различен случай на корупция.
 Еквадор задържа 14 души, подпомагали престъпността в страната
Еквадор задържа 14 души, подпомагали престъпността в страната

Арестуваните са съдии, юристи и полицаи
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР