Бившият вицепремиер, социален министър и министър на икономиката Лидия Шулева

...
Бившият вицепремиер, социален министър и министър на икономиката Лидия Шулева
Коментари Харесай

Лидия Шулева: Стряскащо е, че има 1 милион пенсионери под прага на бедност

Бившият вицепремиер, обществен министър и министър на стопанската система Лидия Шулева разяснява отпуснатата добавка от 70 лв. на възрастните хора, които са под прага на беднотия и получават пенсии до 504 лв. на месец.

" Във всички случаи фактът, че имаме хора, които са на границата на бедността, на линията на беднотия, и то разбрахме, че това са 1 милион души, е нещо извънредно обезпокоително и е огромно предизвикателство пред новите ръководещи. Тази наклонност за превъзмогване на бедността в България би трябвало да бъде в съвсем  друга посока. Ние би трябвало да приказваме към този момент за излизане от тези рамки на такава голяма група хора, които са на линията на бедността. Така че това е едно доста съществено предизвикателство пред новите ръководещи и в случай че би трябвало да приказваме за тези добавки, би трябвало да кажа, че това е тип обществена помощ. Тази добавка няма общо с застрахователен приход, стаж и тя не се взема от бюджета на Национален осигурителен институт. Тоест, това е добавка, която би трябвало да бъде взета от държавния бюджет. И като имаме поради, че ние продължаваме да работим при липса на държавен бюджет, да се намерят средства за поддръжка на най-уязвимата обществена група, която се оказа, че не е по никакъв начин дребна, е едно съществено предизвикателство пред служебното държавно управление. И е добре, че те въпреки всичко откриха и тези 76 милиона, които да насочат към тази най-уязвима група ", сподели тя в " Новините на БТВ ".

" Още повече, че въпреки всичко когато приказваме за обществени помощи е обикновено да има и някакъв тип таргетиране. Разбира се, най-добре би било всички пенсионери да получат такава добавка.Но въпреки всичко в изискванията на липса на бюджет би трябвало да оценим напъните на държавното управление да насочи тази помощ към най-уязвимата група от популацията. Един от главните въпроси, който би трябвало да стои в дневния ред на обществото, е по какъв начин да се работи за понижаване на неравенството. Много изоставаме в темповете за превъзмогване на неравенствата. За това в стратегиите на новите ръководещи би трябвало да бъдат набелязани ограничения в тази тенденция. Стряскаща е цифрата 1 милион души, които са на линията на беднотия ", добави Шулева.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР