Бившият вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов подчерта,

...
Бившият вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов подчерта,
Коментари Харесай

Пеканов предупреждава: България не е готова за еврозоната през 2025

Бившият вицепремиер по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов акцентира, че България съвсем няма късмет да влезе в еврозоната на 1 януари 2025 г . По думите му настоящите данни за инфлацията в страната сочат към несъблюдение на критериите за присъединение. Той свързва високата инфлация частично с политиката на държавното управление за повишение на приходите , което съгласно него е асъдействало за тази обстановка.

Пеканов изрази твърда поддръжка за въвеждането на единната европейска валута в България, наблягайки позитивното влияние, което това би имало върху приходите на българските жители. Той също по този начин разяснява пред „ NOVA “ и Зелената договорка като уточни, че България би трябвало да се концентрира върху вложенията в работни места, вместо върху забрани.

Специалистът показа и информация по отношение на Плана за възобновяване и резистентност, като посочи, че България е получила 2,7 милиарда лв. през 2022 година и че сега се чака втори транш от 1,4 милиарда лв.. Той изрази угриженост, че страната не е съумяла да одобри няколко закона, които са били нужни за приемането на средствата.

Политическата обстановка също беше коментирана от Пеканов, който изрази убеденост, че партиите ще намерят метод да си разпределят позициите . Той означи, че главните политически сили в страната имат сходни външнополитически позиции, само че подлага на критика битката за позиции в Министерството на външните работи като „ грозна “.

Пеканов отхвърли опцията да взе участие в политика, обвързвана с президента Румен Радев, и изрази мнение, че в България сега липсва същинска левица , като виновността за това сложи на Корнелия Нинова. Бъдещето на страната в подтекста на Европейския съюз и еврозоната остава нестабилно, като се вземат поради настоящите стопански и политически провокации.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР