Бившият уредник на Музея на солта, единствен по рода си

...
Бившият уредник на Музея на солта, единствен по рода си
Коментари Харесай

Предлагат улица в Поморие да се именува на проф. Лука Йоцов

Бившият организатор на Музея на солта, уникален на Балканите, в Поморие - доцент Милчо Скумов (на фотографията - б.р.), предлага общинският съвет в града да гласоподава преименуването на улица в Анхиало на името на най-големия труженик за популяризирането на солопроизводството у нас и основен съветник по проектирането на откритите солници в Бяло море от 20-и век проф. Лука Йоцов. 



" Предлагам една от улиците на гр. Поморие, за предпочитане в региона на Музея на солта, да бъде именувана на проф. Лука Йоцов. Мотивите ми за актуалното предложение са огромният принос на проф. Йоцов за издигане и рационализация на солопроизводството в Поморие през 30-те години на ХХ век като шеф на фонд „ Поморийски солници “.

В лицето на проф. Йоцов фондът намира способен началник и деятелен шеф, който насочва вярно потреблението на неговите средства, следи от близко и упражнява надзор върху производството. По негово време и под негово управление в производството, превоза и складирането на солта са въведени модерни механически средства, с които процесите се рационализират, работата на производителите се облекчава, качеството на създадената сол се усъвършенства.

Проф. Л. Йоцов е първият назначен от страната началник, който почита богатия опит на поморийските солопроизводители, допитва се до тяхното мнение при вземането на значими за производството и пласмента на солта въпроси. Съвместно с техни представители взе участие в проведени от министерствата работни срещи по производството на солта, разрешаване или прекъсване вноса на сол, градеж на инфраструктурни обекти от голяма важност за солодобива и други Поради тези си качества и потвърдена подготвеност проф. Йоцов получава заслуженото почитание от локалните солопроизводители, нормално недоверчиви към външни на града високопоставени държавни служители.

Дейността на проф. Йоцов в качеството му на началник на фонд „ Поморийски солници “ е в детайли разказана в книгата ми „ Солодобивът в Анхиало/Поморие от 1878 до 1951 година “, аргументира се доцент Скумов. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР