Бившият управител на Българската народна банка проф. Тодор Вълчев е

...
Бившият управител на Българската народна банка проф. Тодор Вълчев е
Коментари Харесай

Почина бившият управител на БНБ Тодор Вълчев

Бившият шеф на Българската национална банка проф. Тодор Вълчев е умрял през днешния ден, заяви институцията.

Той е отпред на банката в интервала 1991-1996 година Тогава лиценз за активност получават редица частни банки. През 1996 година пък рухват доста от тях.

Тодор Вълчев е роден на 28 октомври 1922 година в София. През 1949 година приключва Стопанския факултет на Софийския държавен университет. През 1953 година пази кандидатска дисертация по политическа спестовност, а през 1978 година – докторска дисертация в региона на интернационалните стопански връзки. Специализирал е в Берлин и Москва. От 1980 година е професор.

През 1958 – 1988 година Тодор Вълчев работи в Икономическия институт и в Центъра за Азия и Африка при Българска академия на науките. През 1984 – 1988 година управлява отдел " Развиващи се страни " в Института за обществени проучвания. През 1990 година е определен за ръководител на Научния съвет за международно стопанство.

На 9 януари 1991 година Седмото велико национално заседание го избира за ръководител на Българска народна банка. С влизането в действие от 29 юни същата година на новия Закон за Българска народна банка е определен за шеф на банката.

След приключване на мандата му проф. Вълчев работи за неправителствени организации. До 1997 година е ръководител на Съюза на българските фондации и сдружения. Участва в управленията на Международната фондация " Св. Св. Кирил и Методий " и на фондациите " АЛМА " и " ХХI век ".

Той е бил член на Римския клуб, почетен член на мюнхенското Дружество за Югоизточна Европа и на Руската академия за стопански науки.

" С богатия опит и професионализма си проф. Вълчев остави значима диря в историята на Централната банка по време на мандата си от 9 януари 1991 до 24 януари 1996 година Той способства за одобряването ѝ като постоянна и ефикасна институция в осъществявания с провокации политически и стопански живот през интервала на неговото ръководство ", написа в известието на Българска народна банка през днешния ден при кончината на Вълчев.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР