Бившият турски банкер Мехмет Хакан Атила, задържан в САЩ за

...
Бившият турски банкер Мехмет Хакан Атила, задържан в САЩ за
Коментари Харесай

САЩ освободиха турски банкер, изпратиха го в страната му

Бившият турски банкер Мехмет Хакан Атила, арестуван в Съединени американски щати за нарушаванията на глобите против Иран, бе трансфериран от имиграционния център за задържане на летището за репатриране в Турция, откакто беше освободен от пандиза предходната седмица, заяви в. Daily Sabah.
Атила, някогашен изпълнителен шеф на държавната Halkbank, беше освободен предишния петък, откакто съдията постанови, че е излежал наказването си.
През 2016 година турско-иранският търговец на злато Реза Зараб бе задържан в Съединени американски щати по обвиняване в нарушение на наказания на Съединени американски щати против Иран. По-късно обаче той стана очевидец на обвиняването против Турция и влезе в американската стратегия за отбрана на очевидците. Той свидетелства против някогашния заместник-главен изпълнителен шеф на Halkbank Атила, който беше задържан през март 2017 година по време на командировка в Съединени американски щати.
Зараб одобри всички обвинявания на Съединени американски щати против него, в това число нарушаването на глобите на Съединени американски щати против Иран, пране на пари и други обвинявания, и се съгласи да сътрудничи като очевидец против банкера.
Адвокатите на Атила постоянно поставяха под подозрение достоверността на казаното от Зараб по време на процеса; правосъден състав в Ню Йорк призна банкера  за отговорен през януари по 5 обвинявания, свързани със скрит план и банкови измами въз основа на свидетелските показания на Зараб. Той получи наказване от 32 месеца затвор.
В резултат на тъжба от юристите му съдията позволи времето, което е излежал, откакто е бил задържано, с цел да бъде регистрирано като осъществяване на присъдата.
Когато Атила беше наказан, Турция разкритикува присъдата като " скандално решение в абсурден случай " и " скрит план, целящ да усложни вътрешната политика на Турция и да се намеси в вътрешните работи на Турция ". Анкара неведнъж подлага на критика осъждането на Атила, наричайки го " политически стимулирано ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР