Бившият служебен вицепремиер по управление на европейските въпроси Атанас Пеканов

...
Бившият служебен вицепремиер по управление на европейските въпроси Атанас Пеканов
Коментари Харесай

Атанас Пеканов: Утре ще е по-трудно да убедим Австрия за сухопътния Шенген

Бившият длъжностен вицепремиер по ръководство на европейските въпроси Атанас Пеканов съобщи, че не приема влизането на България в Шенген по въздух и море като огромен успех за страната ни. Причината Австрия да не ни пуска в сухопътния Шенген е, че е обезпокоена от нелегалната миграция, която минава през целия Балкански полуостров.

Когато Бойко Борисов яде торта с някогашния австрийски канцлер Себастиан Курц, трябваше да го убеди, само че очевидно не го е направил, разяснява Пеканов в студиото на БТВ.

Това, което се случи в последните две седмици с присъединението на България в Шенген по въздух и море, не радва Пеканов. България и сега дава отговор на всички критерии за пълноправно участие в Шенгенското пространство, добави той.

Според него вътрешнополитическата конюнктура в Австрия в този момент е доста по-добра, в сравнение с ще бъде в бъдеще. Ясно е, че страните от центъра - освен Австрия, само че и други страни, се пробват да затегнат използването на Дъблинското съглашение. В момента се търсят всевъзможни механизми, с цел да ни връщат от ден на ден обратно и да не ни одобряват в сухопътния Шенген, посочи Пеканов.

През 2024 година е изборна година в Европа, в това число в Австрия, включително има и европейски избори. Това значи, че всяка една страна след европейските избори може да каже, че ще си намерения дали да одобри България със сухопътните й граници в Шенген, уточни Атанас Пеканов.

Той е отчаян и че сякаш България трябвало да вземе средства по Плана за възобновяване и резистентност, само че европейски средства по този начин и нямало. Пеканов прикани да се пита финансовото министерство какво се случва със средствата по ПВУ.

Запитан по кое време България ще влезе в Еврозоната, Пеканов сподели, че е песимистичен страната ни скоро да стане част от клуба на богатите. България сега не покрива инфлационния аршин за Еврозоната, сподели още някогашният длъжностен вицепремиер. Атанас Пеканов счита още, че Бюджет 2024 е относително добър, само че с цел да настигнем Европа, би трябвало да има повече политика по приходите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР