Бившият служебен министър на здравеопазването Стойчо Кацаров е осъден от

...
Бившият служебен министър на здравеопазването Стойчо Кацаров е осъден от
Коментари Харесай

Стойчо Кацаров е осъден на 5000 лв. глоба за конфликт на интереси

Бившият длъжностен министър на опазването на здравето Стойчо Кацаров е наказан от Върховния административен съд на 5000 лева санкция за спор на ползи. За това оповестяват от Комисията за противопоставяне на корупцията, които са страна по делото.

С решението си Върховният административен съд анулира решението на първоинстанционния Административен съд – София град (АССГ) и удостоверява постановеното от Комисията за портиводействие на корупцията.

Магистратите постановяват, че като министър Стойчо Кацаров е утвърдил документ в полза на обвързвано с него съдружие с нестопанска цел

" Подписаният от министър Кацаров план на изменение на медицински стандарт “Клинична лаборатория “ е станало до момента в който към момента не е било вписано в ТРРЮЛНЦ освобождението му като ръководител и член на УС на Сдружение “Център за отбрана правата в опазването на здравето “, само че в това време той е заемал и изпълнявал длъжността министър ", се споделя в правосъдното решение.

Припомня се, че Кацаров е член и ръководител на УС на Сдружението от неговото основаване до 10.06.2021 година, датата, на която е премахнат по отношение на назначението му за длъжностен министър, като след освобождението му от държавното управление още веднъж влиза в управителния съвет. Според съда е налице трайна връзка сред посочените субекти, налагаща дефинирането им като свързани лица по смисъла на §1, т.15 от ДР на ЗПКОНПИ, се добавя в решението на Върховен административен съд.

Освен да заплати 5000 лева санкция, Кацаров е наказан и да възвърне дневното си заплащане за деня, в който е бил в спор на ползи, подписвайки плана на Наредба и да заплати направените от Комисията разходи по делото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР