Бившият служебен министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван

...
Бившият служебен министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван
Коментари Харесай

Бившият служебен регионален министър Иван Шишков се кандидатира за кмет на София

Бившият длъжностен министър на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков ще се кандидатира за кмет на София. Това удостовери самият той в ефира на Българска национална телевизия.

" Мисля в тази посока, тъй като в границите на месец и половина, два откогато не съм министър, съумях да схващам какво се е случвало обратно, освен като проектант, само че и човек, занимаващ се отчасти с политика, къде е слабото място в ръководството на градовете ", съобщи Шишков.

Той уточни, че откритото от ръководството на ГЕРБ е потресаващо, а разкритията за противозаконните язовири и автомагистрали са отпушили интереса на обществото към строителството през годините.

" След края на служебния кабинет обаче съвсем спря да се приказва в тази посока. Предишната предизборна акция приключи с това, че водачът на ГЕРБ атакува мен, а не неговите политически съперници. Това демонстрира, че политиците си играят на политика и правенето на сглобки и обединения не е в интерес на хората ", акцентира Шишков.

Не съм политически привързан и настоявам, че съм бил експертен районен министър, безапелационен е той.

" Кметът на един град би трябвало да милее за него и да бъде релативно самостоятелен политически, с цел да може неговата взаимозависимост да е от хората на града, а не от партиите ", счита Шишков.

От одобряването на подробния организационен проект на София през 2006 година към днешна дата не е отчуждено нищо в границите на зелената система, добави някогашният длъжностен министър на районното развиване и благоустройството.

" Южният парк е очакван да стигне до Околововръстното шосе, само че към момента не е. Има планувани много инфраструктурни обекти - градски кръгове, които се развиват постепенно и трудно. Кръстовището, на което почина Милен Цветков, е проектирано да бъде на две равнища. Не можем да не развиваме града по никакъв метод и да не проектираме градски пътища, които са обмисляне от 80-те години ", добави още Иван Шишков.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР