Бившият служебен министър на правосъдието Янаки Стоилов и Соня Янкулова

...
Бившият служебен министър на правосъдието Янаки Стоилов и Соня Янкулова
Коментари Харесай

Соня Янкулова и Янаки Стоилов се заклеха като конституционни съдии |

Бившият длъжностен министър на правораздаването Янаки Стоилов и Соня Янкулова от Върховен административен съд публично поставиха клетва като конституционни съдии.  

Стоилов бе назначен от президента Румен Радев, а Народното събрание би трябвало да избере двама свои представители в Конституционен съд. Стоилов влиза на мястото на ръководителя на Конституционен съд Борис Велчев, чийто мандат изтича. Съда би трябвало да изоставен и Атанас Атанасов, излъчен от Народното събрание, и Георги Ангелов от правосъдната власт. Народно събрание има още едно място, което би трябвало да се заеме през февруари 2022 година Тогава от Конституционен съд излиза Гроздан Илиев.

Соня Янкулова е излъчена от Общото заседание на Върховния касационен съд и Върховния административен съд. Тя завоюва балотажа в съревнование с другия представител на Върховен административен съд Ваня Анчева.

Между Върховен касационен съд и Върховен административен съд има неписано съглашение да се редуват при излъчването на парламентарен арбитър и в този момент бе ред на административния съд.

Румен Радев поздрави новоназначените конституционни съдии и сподели, че не се съмнява, че ще отстояват независимостта на тази институция.

" Да, имаме потребност от самостоятелна конституционна тъжба, тя е въведена в болшинството страни от Европейския съюз. Сигурен съм, че ще увеличи доверието на българските жители в Конституцията, в демокрацията, в институциите. Това е обвързвано с промени в Конституцията и в Закона за Конституционния съд, с разширение на неговите пълномощия и с повече персонален състав ", разяснява президентът след клетвата. 

" Мисля, че му идва времето " - по този начин той отговори на въпрос дали би подкрепил промени в Конституцията, в случай че бъде определен за втори мандат.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР