Бившият служебен министър на енергетиката отговори на предупреждението на шефа

...
Бившият служебен министър на енергетиката отговори на предупреждението на шефа
Коментари Харесай

Бившият министър в отговор на КЕВР: Скокът на тока ще 0,4%

Бившият длъжностен министър на енергетиката отговори на предизвестието на шефа на енергийния регулатор, че токът ще нарастне. В позиция до bTV Росен Христов декларира, че нарастването ще е в границите на 0,4% поради включването в електроенергийния микс на „ Топлоелектрическа централа Марица Изток – 2 “.

Христов твърди, че е извършил решение на Народното събрание от 2020 година за централата, чието произвеждане би трябвало да влезе в микса на контролирания пазар.

Най-значително повишаване на тока е заложено за клиентите на ЕНЕРГО-ПРО

„ Не може да се твърди, че това е изненада или бойкот, тъй като изчисленията за това са на самата КЕВР, от която изисках разбор и го получих на 26 май. Както неведнъж съм казвал - енергетиката би трябвало да се ръководи от специалисти, а не от политици “, написа в негова позиция.

Вчера от регулатора споделиха, че точно дейностите на някогашния министър ще доведат до растеж в цената на тока.

Това предизвести ръководителят на комисията Иван Иванов

„ Ние сега изчисляваме и не мога да кажа какво ще е покачването, само че ще има такова, а това се прави с оглед Топлоелектрическа централа „ Марица Изток - 2 “, който би работил другояче на загуба, и то сериозна такава, да може да бъде подкрепено “, сподели ръководителят на КЕВР Иван Иванов.

Според специалисти по този начин се върви към гладко прекосяване на семействата към свободния пазар.

Защо се стигна до това решение?

„ Това, което се случи с компаниите преди две години, ще се случи и с семействата – да минат на свободен пазар на електрическа енергия. Но фирмите получиха обезщетения от бюджета, а семействата няма да получат “, счита Ваня Григорова от КТ „ Подкрепа “.

Потърсихме и енергийните дружества, само че те резервираха безмълвие.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР