Бившият следовател Петьо Петров, по-известен като Петьо Еврото, бившата му

...
Бившият следовател Петьо Петров, по-известен като Петьо Еврото, бившата му
Коментари Харесай

Петьо Петров-Еврото, бившата му съпруга и прокурор са обвинени по казуса “Осемте джуджета”

Бившият следовател Петьо Петров, по-известен като Петьо Еврото, някогашната му брачна половинка Любена Павлова и наблюдаващият прокурор Дилян Деянов, разследвал проблема " Изамет ", са с повдигнати обвинявания от петък (11 август), оповестиха от прокуратурата. Тримата упрекнати са посочени в известието на прокуратурата единствено с букви, пишат от.

През седмиците след промяната на Иван Гешев и.д. основният прокурор Борислав Сарафов (който също бе сниман в ресторант " Осемте джуджета " ) показва интензивно опит да се разграничи от Гешев идаде поръчка да ревизира всичко по случая- от дейностите на наблюдаващите прокурори по случая до това какво (не) са правили заместниците на Гешев. Докъде ще стигнат инспекциите и ще има ли фактически глобени, въпреки и със забавяне, следва да се разбере.

Прокурор Дилян Деянов, за който излязоха документи, от които оказва се, че е върнал конфискувано злато на трето лице, преди следствието по проблема да завърши, е упрекнат за длъжностно закононарушение.

Обвинението му е за това, че на 18 февруари 2020 година в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно състояние - прокурор в Специализираната прокуратура, е нарушил служебните си отговорности, като с разпореждане от същата дата е върнал конфискувани материални доказателства, представляващи златни монети, на разположение, което не се явявало правоимащо по смисъла на закона.

Магистратът е притеглен в качеството на обвинен за общо длъжностно закононарушение по член 282, алинея 2 по отношение на алинея 1 от Наказателен кодекс, за което се планува наказване отнемане от независимост от 1 до 8 години и отнемане от право да заема избрана служба.

По същото досъдебно произвеждане в качеството на обвинени са привлечени лице от мъжки пол с букви П.П. (Петьо Еврото - бел. ред.) някогашен магистрат (следовател), и лице от женски пол с букви Л.П. (бившата му брачна половинка Любена Павлова - бел. ред.), за това, че на 23 март 2020 година в София, в съучастничество и за да набират за себе си имотна полза, укрили непознати движими движимости, златни монети, за които знаели, че са добити от другиго посредством закононарушение по член 282 от Наказателен кодекс, оповестяват още от прокуратурата.

Двамата са привлечени в качеството на обвинени за закононарушение по член 215, алинея 1 от Наказателен кодекс, за което се планува наказване отнемане от независимост за период от 1 до 6 години.

От прокуратурата показват, че Петьо Петров е издирван на известните в страната адреси. Не е открит, заради тази причина следовател от следствения отдел към СГП е постановил на органите на Столична дирекция на вътрешните работи да го разгласят за общодържавно търсене. Постановена му е мярка за неотклонение задържане до 72 часа, която ще му бъде наложена непосредствено, в случай че бъде открит и арестуван. Съгласно настоящото законодателство наблюдаващият прокурор е подхванал дейности за издаване на Европейска заповед за арест за интернационалното му търсене.

Същевременно по другото досъдебно произвеждане, което е конфискувано по подготвеност от Софийската районна прокуратура (СРП), Петьо Петров е било притеглен в качеството на обвинен за насила - закононарушение по член 143 от Наказателен кодекс.

Наблюдаващият прокурор от СГП по делото, което е конфискувано по подготвеност от СРП, е стигнал до извода, че е формирано разпореждане за привличане в качеството на обвинен при неналичието на каквито и да е доказателства за осъществено закононарушение, без даже да има разпит на потърпевш от принудата. Във връзка с това постановлението за привличане в качеството на обвинен е анулирано като незаконосъобразен акт, оповестяват още от прокуратурата.

По-рано през днешния ден в обява в профила си във фейсбук от Антикорупционния фонд разясниха въпроса с Европейската заповед за арест на Петров.

" По данни на АКФ, почналото в края на май в Софийската районна прокуратура (СРП) следствие против хипотетичния началник на престъпната мрежа " Осемте джуджета " Петьо Петров-Еврото е било конфискувано по подготвеност от горестоящата Софийска градска прокуратура (СГП). Разследването против Петров беше за насила и противозаконни записи, по което той беше задочно притеглен в качеството на обвинен и разгласен за интернационално търсене посредством европейска заповед за арест.След поемането на следствието прокурорът при СГП е отдръпнал европейската заповед за арест за Петров и той към този момент не се търси отвън границите на страната ", показаха още от АКФ.

От организацията припомниха и поръчките на и.ф. основния прокурор Борислав Сарафов, който дефинира проблема " Осемте джуджета " като " извънредно грозна, груба и безпардонна приложимост на профилираната прокуратура, която е употребена за почистване на сметки ".

" Изясняването на този проблем е основен залог за бъдещото обикновено действие на прокуратурата. Аз ще направя всичко, с цел да се обясни всичко по легален метод, в това число за активизиране на наказателна отговорност против забърканите лица ", съобщи Сарафов на едно от съвещанията на Висш съдебен съвет, на които бяха разисквани дейностите на прокуратурата по случая.

" Както и по кое време ще стартира разплитането на проблема " Осемте джуджета ", което, съгласно личните му думи, е основен
залог за бъдещето на поверената му институция ", питат още от АКФ.

До развиването по проблема се стигна след изявление на някогашната брачна половинка на Петьо Еврото - Любена Павлова, пред Антикорупционния фонд (АКФ), която описа елементи от бизнеса на Еврото. Малко по-късно бяха оповестени заключенията от отчет на прокурора Марио Василев от Върховната касационна прокуратура (ВКП). Докладътбеше разискван на едно от съвещанията на Висшия правосъден съветкато по тематиката бе изслушан и Андрей Янкулов.

От отчета се разбра, че още през 2020 година се вижда напълно ясно освен, че нищо значително не е свършено по следствието, добило известност като " Осемте джуджета ", само че е имало и нарушавания от страна на прокурори и проверяващи, които е трябвало да получат съответно санкциониране още тогава.

Въпреки че няма публична оценка, става въпрос за вреда за близо 5 млн. лева, за която няма нито един осъден прокурор или следовател, само че за която България може да бъде наказана в Европейския съд по правата на индивида в Страсбург и за която " всички ние ще платим ", както казаадвокат Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд предходната седмица. Вместо да глоби прокурорите или най-малко да инициира инспекция по случая, Гешев, койтонаскоро разгласи старт на политическа кариера, е сложил само резолюция " осведомен съм " върху отчета на инспектората.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР