Бившият шеф на украинската служба за сигурност Валентин Наливайченко потвърждава,

...
Бившият шеф на украинската служба за сигурност Валентин Наливайченко потвърждава,
Коментари Харесай

The Economist: Програмата за убийства на Украйна отвътре

Бившият началник на украинската работа за сигурност Валентин Наливайченко удостоверява, че има особено звено за ликвидиране на съветски сътрудници

- Десетки сътрудници на руснаците са застрелвани, взривявани, бесени или отравяни

- Президентът Володимир Зеленски взима решенията

- Източник от СБУ: „ Ние сме момчета с бели якички “

Операцията се приготвяше към този момент месец. Евгений Юнаков, кметът на Велики Бурлук, Харковска област, бе разпознат като помощник на руснаците. Командир на украински специфични елементи с позивна „ Кавказ “ и група локални колаборатори поемат задачата. Следят го деликатно в продължение на дни: по кое време пазари, какви са нормалните му направления, степента на неговата сигурност. След като взривяват бомбата отдалечено, те се укриват в авансово готови убежища. Групата ще се върне на следена от Украйна територия единствено седмици по-късно, откакто градът е освободен. Тялото на Юнаков по този начин и не е намерено.

След повече от 18 месеца война, десетки хора като Юнаков са били обект на сходни интервенции в окупирана Украйна, а и в самата Русия. Те са застрелвани, взривявани, бесени и даже от време на време отравяни. Украйна мълчи по отношение на присъединяване си в убийствата, само че малко на брой се съмняват във все по-сигурния автограф на службите за сигурност. Самите служби пускат очевидни подмятания. „ Всеки, който предава Украйна, който стреля по украинци или изстрелва ракети по украинци, би трябвало да разбере, че е следен и ще бъде изправен пред правораздаването “, споделя Андрий Черняк, офицер военното разузнаване на Украйна. В изявление през юли неговият началник, военачалник Кирило Буданов, отива още по-далеч: „ Ако питате за (създаване на версия на) Мосад... Не е нужно. То към този момент съществува “.

Споменаването на израелската шпионска организация дава подтик на украинците, обезверено търсещи правдивост. Всъщност произходът на политическите убийства е покрай дома. Мосад е научил огромна част от занаята си от тайната полиция от руската ера и нейния създател Павел Судоплатов, който е роден в Мелитопол в в този момент окупираната Южна Украйна. Судоплатов прекарва 30-те години на предишния век, прониквайки в украински националистически групи и персонално взривява един от техните водачи с бомба от шоколадова кутия. (Той провежда и убийството на Лев Троцки през 1940 г.).

В модерна Украйна убийствата датират най-малко от 2015 година, когато службата за сигурност на Украйна (СБУ) сътвори нов орган, откакто Русия завзе Крим и Източен Донбас. Елитното Пето ръководство за контраразузнаване стартира живота си като диверсантска мощ в отговор на нашествието. По-късно се концентрира върху „ мокрите поръчки “.

Валентин Наливайченко, който тогава оглавява СБУ, споделя, че тогавашните водачи на Украйна са решили, че политиката на затваряне на колаборационисти не е задоволителна - пандизите са претъпкани, само че малко на брой са били възпрени. „ Неохотно стигнахме до заключението, че би трябвало да отстраняваме терористите “, споделя той. По сходен метод разказва нещата и някогашен чиновник на дирекцията. „ Трябваше да усетят войната “. През 2015 и 2016 година дирекцията беше обвързвана с убийствата на основни, подкрепяни от Русия командири в Донбас; Михаил Толстих, прочут като „ Гиви “, е погубен при ракетна атака; Арсен Павлов, прочут като „ Моторола “ - взривен в асансьор; Александър Захарченко е взривен в ресторант.

Вътрешни източници от разузнаването настояват, че Пето ръководство на СБУ играе централна роля в интервенциите против Русия. Бюджетът на службата е пет пъти по-голям от този на военното разузнаване, което значи, че може да се оправи и с най-сложните задания - да вземем за пример бомбардирането на Керченския мост, свързващ Русия с Крим, през октомври 2022 година Въпреки, че източник от СБУ упорства:„ Ние сме най-вече момчета с бели якички “. Друг все по-голям състезател в Украйна са Силите за специфични интервенции (ССО). Това е относително нова група, която координира „ Рух Опору “ (Така се нарична съпротивително придвижване на партизаните). Операцията в Харков да вземем за пример беше на ССО. Денис Ярославски, офицер в службата, разкрива, че ССО упорства за повече пълномощия за осъществяване на интервенции в самата Русия. Това не се приветства на всички места в разследващата общественост на Украйна.

Предполага се, че президентът на Украйна позволява най-противоречивите интервенции, макар че други решения са делегирани на службите. Високопоставен държавен източник, осведомен с работата, отхвърля да разисква детайлностите: „ Важно е да не разясняваме сходни интервенции. “ Но той споделя, че Володимир Зеленски е издал ясна заповед за отбягване на странични вреди измежду цивилните. „ Президентът оповестява тази директива на хората публично, а от време на време и като им крещи “. „ Украйна трябваше деликатно да избира задачите си “, прибавя източникът.

Ръководството на Украйна попадна под прожекторите през октомври, когато Ню Йорк Таймс заяви, че американското държавно управление го упреква за колата бомба, която умъртви Даря Дугина, щерка на съветския мъдрец Александър Дугин. Това изостри към този момент оживения вътрешен спор в украинското разузнаване. Не е ясно дали госпожа Дугина е трябвало да умре; някои отчети допускат, че тя е сменила колите с татко си.

Но следваща поредност от интервенции, ориентирани към пропагандисти от приблизително равнище, сподели наклонност, от която малко на брой от интервюираните бяха удовлетворени. „ Това са маргинални фигури “, споделя източник от контраразузнаването на СБУ. „ Чувствам се неловко “. Бившият офицер от Пето ръководство на СБУ допуска, че интервенциите целят повече да впечатлят президента, в сравнение с да приближат Украйна към успеха. „ Клоуните, проститутките и шегаджиите са неизменима част от съветското държавно управление “, споделя той. „ Убийте един от тях и различен ще се появи различен “.

Бившият разузнавач е угрижен, че акцията за убийства в Украйна се управлява от подтик, а не от логичност. Според него някои от убийствата оказват потребна психическа роля - повдигат духа на украинците и санкционират причинителите на военни закононарушения. Такъв „ сигурно “ беше казусът със Станислав Ржицки, някогашен пълководец на подводница, за който се твърди, че е изстрелял ракетите, които убиха 38 украинци във Виница през юли 2022 година Той беше убит година по-късно, до момента в който бягаше в парк в Краснодар, Русия. Но други интервенции разкриха липса на тактика и рискуваха да разкрият източниците, методите и степента на украинско навлизане в Русия: „ Нашите служби за сигурност не би трябвало да вършат тези неща - единствено тъй като могат. “

Андрий Юсов, представител на военното разузнаване, упорства, че Украйна заобикаля това, което той назовава „ кьорав гнет “. Целта „ не е да изплашим врага “, споделя той, а „ да го изтласкаме от окупираните украински земи “. Но прибавя, че „ украинските шпиони ще продължат да разпознават и да се възползват от съветските уязвимости, където и да ги намерят “.

Разбира се, противоположното също е правилно. Проникването на съветски сътрудници в службите за сигурност на Украйна остава огромен проблем. По оценката на осведомени източници, това е най-голямата преграда пред всевъзможни опити за основаване на „ украински Мосад “. Бившият началник на вътрешната сигурност на СБУ избяга от Украйна и е задочно разследван за държавна измяна. Доверието е огромен проблем в службите, където всички сензитивните интервенции се правят в дребни групи. „ Хората постоянно са най-слабото ни звено “, споделя източникът от контраразузнаването на СБУ. „ Те са най-хлъзгавата част от нашите калкулации “.

 

Източници: The Economist, " Труд "

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР