Бившият шеф на столичното парно Валентин Димитров, известен като Вальо

...
Бившият шеф на столичното парно Валентин Димитров, известен като Вальо
Коментари Харесай

Вальо Топлото загуби наследството на майка си, остава му надежда за едни 2 млн. лв. в сейф

Бившият началник на столичното парно Валентин Димитров, прочут като Вальо Топлото, понесе нов удар от ориста. След като беше наказан на 7 година затвор за пране на пари, той загуби и наследството на починалата си майка Цеца Димитрова, фамилиарно наричана от медиите баба Цеца, оповестява „ 24 часа “.

С решение на Върховния касационен съд (ВКС) от някогашния шеф на “Топлофикация ” бяха отнети апартамент и гараж в София, ливади в землището на самоковското село Бели Искър и 157 340 лв. в няколко банкови сметки, принадлежали на майка му. Реалната стойност на недвижимото имущество още не е оценена.
Делото за конфискацията на парцелите на Цеца Димитрова стартира след нейната гибел през 2011 година Причината – тя дружно със сина си беше подсъдима.
Нейното обвиняване беше за неплащане на налози в размер на 200 хиляди лева

Четири години от живота на старата жена, която умря на 86 години, минаха по кабинетите на проверяващите и правосъдните зали. Тя обаче яростно бранеше сина си от нападките.

След кончината й започва процесът по конфискация, като той се води против наследника ѝ, т.е. против Валентин Димитров.

Държавата претендира за апартамент от 79 квадрата в столичния жк “Белите брези ” дружно с мазе и таван към него, плюс гараж с повърхност 16 квадрата на ул. “Нишава ”, четири ливади и четири влога.

Те са надлежно в размер на 1000 лева в едната сметка, а в останалите три – 5 хиляди лева, 21 хиляди лева, 58 хиляди лева както и 75 броя акции.

Вальо Топлото не съумя да потвърди законния им генезис и изгуби делото първо в Софийския градски, а след това и в Софийския апелативен съд.

В същото време самият

той е със запорирано имущество

Неговото дело още не е почнало, тъй като съгласно закона, който работи през 2006 – 2007 година, първо би трябвало да получи дефинитивно неоправдателна присъда. Едва след нея стартира и процесът за лишаване на имуществото.

През 2012 година законът беше изменен, въведена беше гражданската конфискация, която се развива без значение от хода на наказателното дело, само че смяната не визира някогашния началник на парното, тъй като неговият случай е пет години по-рано.

Така че се чака дефинитивно решение по делото за пране на пари, което стартира през 2009 година То обаче надали ще е скоро, тъй като при започване на август беше прочетена присъда едвам на първа инстанция.

Срещу Димитров имаше и други каузи, само че по отношение на тях тогавашната Комисия за лишаване на нелегално добитото имущество (КОНПИ) не е била сезирана.

Запорът е натрапен от Софийския градски съд. Той се простира върху доста имущество. Това пък е ставало мотив самият Димитров нееднократно да се оплаква в правосъдната зала от неналичието на средства. Съдът даже му назначи длъжностен бранител, тъй като към този момент не можел да заплаща на юристите.

С забрана е мезонет от 254 квадрата в София

На първото равнище жилището има дневна, столова, кухня, домакинско помещение, баня и тоалетна, а на второ – три спални, изложба и сервизни пространства.

Вторият запориран парцел се намира в Банкя. Той включва двор от 640 квадрата и къща с повърхност 143 квадрата, която има зимник, три спални, ъгъл за хранене, стая, кухненски бокс, баня с тоалетна. Съдът е наложил и възбрана върху пет банкови сметки, един срочен депозит, картова сметка и капитала на негова компания.

Възбрана има и върху банкноти от друга валута, които към 2007 година са били изчислени на 3 646 963 лева Два милиона от тях се намират в сейф. Вальо Топлото няма достъп до него. За опазването на сумата се грижи един-единствен банков чиновник. Мярката се взема, с цел да не се окаже, че в един миг парите липсват.

Всъщност за сумите, които някогашният началник на парното е скътал, той беше наказан от арбитър Петя Крънчева от Софийския градски съд на 4 август тази година. По това обвиняване получи 6 години затвор.

Присъдени му бяха 6 години решетки и по още едно обвиняване. Но тъй като съгласно нашия закон се взема най-голямата присъда, общо беше осъден със 7 години отнемане от независимост и 20 хиляди лв. санкция за пране на 22 млн. лв..

Обвинението за укриване на налози в размер на 2 млн. лв. отпадна заради приключване на отминалостта.

През юли съдът одобри за потвърдени като предикатни престъпления (престъпления, които са съставен елемент на по-голямото, в тази ситуация прането на пари – б. р.) – икономически рушвет, длъжностно заграбване на пари от “Топлофикация ” и занемареност.

Сега следва да се произнесе и апелативният съд.

Скандалът към името на Валентин Димитров гръмна напролет на 2006 година, когато бе освободен от “Топлофикация ”.

По това време от Австрия идва сигнал за съмнителни сметки с 4 млн. евро на българин в Куфщайн. Започва следствие. През август 2006 година в сейфове в наши банки са открити 4 млн. лв.. През декември са арестувани и някогашните заместници на Димитров – Георги Рогачев и Емил Антонов, екссъветничката му Лина Албанска и шефката на компания “Шибър ” Мая Стоилова.

Разследването беше разграничено на 4 каузи

Обвиненията са за закононарушение по работа, пране на пари, за нарушаване на валутния закон и занемареност.

Първото дело за валутни закононарушения потегли изначало два пъти в Софийския областен съд, а обвинителният акт беше връщан на прокуратурата 2 пъти.

Според това обвиняване сред 1999 и 2003 година в Австрия Вальо Топлото направил финансови покупко-продажби в нарушаване на валутното ни законодателство, като предоставените от него заеми и покупко-продажби с скъпи бумаги са за близо 6 млн. лева Другото обвиняване беше, че сред 2004 и 2006 година отново e нарушил валутните закони като шеф на компания “Промарк ”. Той не заявил пред Българска народна банка покупко-продажби за над 16 млн. лева

На първа инстанция районният съд го осъди на 5 година затвор. После градският съд върна делото на прокуратурата. То започва още веднъж в районния съд през август 2014 година След оправдателната присъда обаче прокуратурата отхвърли да поддържа обвиняването, защото това, за което Димитров е измамен под отговорност, не било закононарушение.

Другото му дело е за заграбване на 4,5 млн. лв. от “Топлофикация ”

и е оповестено за решение от Върховен касационен съд. По него беше оправдаван и осъждан от предходните инстанции. Четвъртото е за занемареност. То се занимаваше с това, с което Валентин Димитров стана прочут преди 15 години – харчовете за скъпи храни. По него беше наказан и изкара три години в затворническото общежитие в Казичене.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР