Бившият шеф на пропагандата на Ал Каида Ирфан Пеци заяви,

...
Бившият шеф на пропагандата на Ал Каида Ирфан Пеци заяви,
Коментари Харесай

Бивш висш член на Ал Кайда: Салафитите от Балканите са най-опасни

Бившият началник на пропагандата на Ал Каида Ирфан Пеци съобщи, че не е бил сюрпризиран от произхода на терориста, който умъртви във Виена в понеделник четирима души и рани повече от 20, т.е. не е сюрпризиран, че става дума за албанец от Балканите, съобщи Танюг.

Макар в албанското общество ислямизацията да е по-малко изразена, в сравнение с в босненското и други нации с ислямско изповедание, измежду албанците има доста джихадисти. Косово да вземем за пример, съразмерно на броя на популацията е имало най-вече джихадисти в редовете на " Ислямска страна ". Албанците от Северна Македония са известни като най-консервативни във връзка с исляма и измежду тях има доста салафити, съобщи Пеци в извънредно изявление за Танюг.

Според този някогашен бележит член на Ал Каида, а в този момент герой срещу радикализацията на младите мюсюлмани, не е било ненадейно да бъде осъществено терористично нахлуване в Австрия. Той показва, че таман в тази страна салафитите от Балканите са най-многобройните и най-опасните ислямисти.

Пеци напомни, че причинителят на нападението Куйтим Фейзулаи по време на правосъдния развой предходната година е декларирал, че се е радикализирал откакто е почнал да се занимава с ислям и да върви в джамия, където се срещнал със салафити.

Фейзулаи е характерен образец за човек който е израснал във Виена и който се е радикализирал. Ислямистката сцена във Виена е доста мощна. Ако още в пубертета е почнал да се занимава с ислям, да върви на джамия и да се среща със салафити, пътят до радикализацията е доста къс, сподели Пеци.

Той сподели, че е било единствено въпрос на време да се стигне до първото терористично нахлуване в Австрия, защото в тази страна има огромен брой ислямисти и то рискови - чеченски и балкански, след които има най-вече босненски.

 Атентаторът от Виена
Атентаторът от Виена
Снимка: Скрийншот

Какво се знае за атентатора?

20-годишният Куйтим Фейзулаи е роден във Виена, а майка му и татко му са от тетовското село Челопек в Северна Македония. Следствието към този момент откри, че преди две години той е бил задържан при опит да се причисли към силите на Ислямска страна в Сирия.

Когато бил на 18 години, Куйтим решил да стане джихадист и дружно с приятеля си Бурат К. поел към турско-сирийската граница. За разлика от Бурат, той даже съумял да доближи задачата си и да се приюти в подслон. Заслонът бил като миша дупка - без баня, без тоалетна и без вода, споделя по време на процеса юристът на Куйтим. На това дело излиза наяве, че и двамата младежи, родени във Виена, в действителност не са се чувствали по никакъв метод обезправени в Австрия. С исляма се срещнали по време пубертета и постепено му се отдали. Самият Куйтим тогава споделя нещо, което звучи като разкайване: " В края на 2016 година влязох в неверната джамия ".

По това време Куйтим имал съществени проблеми в учебно заведение, а у дома постоянно се карал с майка си. " Исках да бъда допустимо най-далеч от вкъщи ", изяснява по време на процеса бъдещият терорист. На въпроса на съдията: " И какво очаквахте от " Ислямска страна "? ", Куйтим Ф. дава отговор: " Очаквах по-добър живот. Собствен апартамент и лични приходи ", споделя Дойче Веле.

Разказ на дядото на Куйтим

Дядото на Куйтим живее в село Челопек, среща се близо до Тетово. Тук родът Файзулаи е почитан.

" Не познавам момчето, а фамилията му. Никой в селото няма нищо срещу тези хора ", сподели Авдула Хасани, гражданин на Челопек.

" Не познавам Куйтим. Но познавам родителите му и рода му доста добре. Никой в този жанр в никакъв случай не е правил закононарушение ", сподели Фадил Лимани, имам.

Куйтим ходел всяка година в Челопек при роднините си, споделя дядо му.

" Да, идваше тук всяка година със фамилията си. Куйтим е роден в Австрия ", сподели дядото на Куийтим Файзулаи.

Според полицейски източници Куйтим не е виждал родителите си от 6 месеца.

" Живееше самичък. Във Виена ходеше в жилището на родителите си, само че имаше личен. Никой не знае какво е правил в този апартамент ", сподели дядото на Куйтим Фейзулаи.

Дядо знае за присъдата на Куйтим в Австрия поради опита му да се причисли към силите на Ислямска страна в Сирия.

" Да, преди две години той беше задържан, само че не за три месеца - а за 18, изкара и четири в Турция. Хванаха го в Турция. Лежа там четири месеца, само че след това го върнаха в Австрия.

Но Куйтим погубен ли е? Убиха ли Куйтим ", сподели дядо на Куийтим Файзулаи.

Куйтим е бил премахнат за 9 минути.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР