Бившият шеф на Националната агенция за приходите Мария Мургина окончателно

...
Бившият шеф на Националната агенция за приходите Мария Мургина окончателно
Коментари Харесай

Окончателно: Бивш шеф на НАП осъди прокуратурата за 125 000 лева

Бившият началник на Националната организация за приходите Мария Мургина дефинитивно осъди прокуратурата за обезщетение от 125 000 лева Върховният касационен съд (ВКС) не позволи касационно обжалване на решението на Софийския апелативен съд, с което пък присъденото обезщетение на Мургина бе фрапантно повишено. Прокуратурата го нападна във Върховен касационен съд, само че висшите съдии взеха решение, че решението е вярно, а компенсацията - заслужено, заяви.

Преди две години Мургина заведе иск за 200 000 лева против държавното обвиняване по Закона за отговорността на страната и общините за вреди (ЗОДОВ) поради воденото против нея дело за закононарушения по работа, насила и документно закононарушения, което продължи 7 година Накрая тя бе оправдана изцяло в края на 2016 година от Върховен касационен съд.

Делото против Мургина бе за насила, оказана над неин чиновник - също към този момент някогашен началник на данъчните в Силистра Милена Цолчовска. Според Цолчовска тя е била заплашвана да напусне поста си, като причина за натиска от страна на Мургина са проверки на компании на някогашния народен представител от Движение за права и свободи Гюнай Сефер.

На 10 декември 2015 година за трети път САС прочете оправдателна присъда на Мария Мургина. С решението си апелативните магистрати анулираха присъдата от 4 година затвор, която бе постановена от Софийския градски съд при започване на 2011 година

Мургина бе наказана само на първа инстанция. След това САС я оправда изцяло. Заради обвиняването в насила след това Върховен касационен съд върна делото. При повторното разглеждане апелативните магистратите още веднъж я признаха за почтена. В началото на юни 2015 година Върховен касационен съд още веднъж върна делото.

През април м.г. градският съд присъди на някогашната шефка на Национална агенция за приходите обезщетение от 30 000 лева поради претърпени моралните вреди от противозаконните обвинявания, като показания дадоха някогашната секретарка на Мургина и мъжът, с който тя живее на брачен начала. Те описаха за изключителния стрес, който е претърпяла по време на процеса, и цитираха изявление на някогашния зам. градски прокурор на София Роман Василев. След покачване на обвиняването през 2009 година той споделил, че всички свързани с нея чиновници на Национална агенция за приходите, " би трябвало да имат страха на прокуратурата, тъй като тя ще стигне до всеки от тях ".

В определението си Върховен касационен съд споделя в този момент, че апелативният съд не е приел, че подлежат на обезщетяване вреди, които не са в причинна връзка с обвиняването, и е присъдил обезщетение за тези, за които е открил съществуване на такава връзка, за което се е и стимулирал в детайли.

Върховните магистрати припомнят също, че в случай че противозаконното обвиняване е за съзнателно закононарушение в област, в която е професионалната реализация на обвинения, следва да се вземе поради по какъв начин се е отразило то върху опциите му за професионални изяви и развиване в длъжностен проект, престижа и името на експерт.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР