Бившият селекционер на националния отбор по волейбол Мартин Стоев наруши

...
Бившият селекционер на националния отбор по волейбол Мартин Стоев наруши
Коментари Харесай

Мартин Стоев: Волейболът изпраща една загубена година

Бившият селекционер на националния тим по волейбол Мартин Стоев наруши мълчанието си и даде просторно изявление пред профилирания уебсайт. В него експертът разяснява представянето ни през годината, което съгласно него може да се опише като " една изгубена година ". Защо счита по този начин Мартин и бил ли е канен за селекционер - всички отговори в изявлението.

Твоето резюме на миналото лято в българския волейбол?

- В Лигата на нациите имаме две победи, от които при едната Словения ни подцени, а с другата имахме огромен шанс на мача с Иран, който се организира в Съединени американски щати. Петима индивида от състава на Иран, плюс треньор не получиха визи за шампионата в Щатите и това съгласно мен спомогна да спечелим този мач и за наш шанс да останем в Лигата.

Иначе при една загуба отпадахме и отивахме на Чалъндж шампионата. След това за европейското, няма какво да се разяснява. Не съм водил статистика. През 2005 не успяхме да се класираме за европейско, само че съгласно това което се тиражира по медиите, в този момент е най-лошото ни показване, 15-то място. След това на олимпийската подготовка 2024 не се класирахме за Париж. Всички тези резултати обаче не са изненада. Още когато бях извикан на диалог с УС на БФВ преди година им споделих, че това ще се случи.
 Пламен Константинов: Големите тимове не се бият без начален удар
Пламен Константинов: Големите тимове не се бият без начален удар

" Там би трябвало да работим доста "

Според мен би било редно още тази година да се даваше по-голям късмет на по-млади състезатели и те да натрупат опит. Да се преглътне тази горчилка, че в Париж няма да се играе и да се готви тима за Лос Анджелис 2028. Това бе моето виждане още преди една година.

За теб е изгубена година?

- Да, от тази позиция, че не се даде късмет на по-млади състезатели да играят. Да, изгубена година е.

Според теб какъв брой млади състезатели трябваше да влязат в мъжкия отбор?

- Колкото се може повече, тъй като има надарени момчета. Вижда се, че в последните 10 години имаме едно ядро от 10 индивида, които не можаха да зарадват почитатели и последователи на тази игра и считам,че това лято също не го сториха. Трябваше съгласно мен да се тръгне в посока по-голямо подмладяване. Разбирам ги ненапълно и хората от БФВ - взето е европейско вкъщи, вяра за положителни игри за някакви триумфи, събиране на по-опитни състезатели...Но аз бях сигурен, че резултат няма да има.

Промените за олимпийската подготовка и влизането на Симеон Николов повлияха ли за по-позитивното показване?

- Да. Видя се, че Мони се включи добре сигурно, само че няма никакъв опит. Имайте поради, че е единствено на 16 години и най-вероятно доста малко е упражнявал с този състав, а и бе извикан в последния миг. Но това са епизодични неща, които се видяха на квалификацията. Видяхме, че мачове, които би трябвало да бием не можахме, а дуели без значение, както този, който бе от огромно значение за Белгия - бием. Но основната цел - класиране на олимпийските игри не е реализирана.

Твоето пояснение?

- Аз съм го казвал доста пъти. Говоря единствено въз основата на забелязано, на обстоятелства и резултати. Ние нямаме такива резултати. Защо тогава би трябвало да имаме упования, че ще вземем орден от европейското, или че ще се класираме за Париж? Като до този миг ние нямаме резултати. Не виждам на каква база да стъпим, с цел да имаме тези упования. И по тази причина моите визии за нещата са, че не би трябвало да има упования за класиране в този момент, а да се стартира още тази година създаване на напълно нов тим, перспективен за Лос Анджелис 2028.

Твърдиш, че е трябвало нов тим да се гради. Но в случай че бяхме изгубили мястото си в Лигата на нациите тази година?

- Ние съвсем го бяхме го изгубили. Просто имахме доста огромен шанс, да не се дублирам, че отсъстваха пет състезатели на Иран и треньора. Ако те бяха на линия, аз считам, че този мач най- евентуално щяхме да го загубим. И щяхме да вървим на международния Чалъндж шампионат, който не е ясно по какъв начин щеше да свърши.

Ако те бяха избрали теб за треньор, какво тъкмо щеше да предприемеш?

- Когато ме изберат, или в случай че ме изберат изобщо в миналото, тогава ще разберете какво ще подхваща.

Ако в този момент ти предложат да станеш треньор, би ли се съгласил?

- Това са едни въпроси, едни хипотези, с които единствено си чешем езиците, тъй че няма смисъл.

Би ли желал да помеш още веднъж отбора?

- Аз не желая нищо. В България се извъртат нещата непрекъснато. Както беше предходната година. Казал съм, че на конкурс за треньор няма да отида. На нито един. Когато получа покана, тогава ще разберете, дали ще приема. Но аз покана за треньор на националния отбор не съм получил. В един миг УС ме извикаха на един диалог, в който те го извъртяха по някакъв метод, че надали не аз съм претендент, Пламен е претендент и други също.

Нещата се извъртат. Не както ги показват. Аз не съм ходил, не съм кандидатствал, не съм желал безусловно нищо. Ако получа покана тогава ще разберете, само че отново споделям - не съм получавал такава.

В твое изказване във Facebook казваш, че по необясними аргументи, Александър Николов не е взел участие на европейската подготовка за младежи под 21 години в Италия, в която загубихме от домакините и не се класирахме за европейското. Ще хвърлиш ли повече светлина?

- До в този момент не знам каква е повода Алекс Николов да не вземе присъединяване на тази подготовка в Италия. Не стана ясно на никого дали е бил контузен, дали е бил на отмора, дали е упражнявал с мъжете. Но обстоятелството е, че той не взе участие. Някой е взел това решение. Ние загубихме с 0:3 от Италия и с този резултат не се класирахме за европейското състезание. Затова, че е решено от някой, той да не върви, тимът е лишен от опцията да играе на европейско състезание.

Това нещо не се приказва, не се разяснява и не се споделя кой е взел това решение. А в същия миг най-добрия състезател на Италия - Боволента, който също е включен в мъжкия тим, участваше на тази подготовка. Преди две години един от най-талантливите състезатели - Микелето бе в мъжкиятим на Италия, само че участваше на всички квалификации при подрастващите.

Смяташ ли, че това е подценяване на обстановката, че е сметнато, че и без него може да се класираме?

- Не знам, само че значимото е кой го е решил. И този който го е решил да си понесе следствията. Защото е лишил един тим от европейско състезание!

Казваш, че преди една година си предизвестил за всичко...

- Да. И когато съм ги казвал тези неща, съм ги мислел доста трезво! Аз не мога да кажа нещо, което не мога да го извърша. Казвам неща, които мога да ги извърша.

Значи твърдиш, че без значение дали е можело да изпаднем от Лигата, си щял да класираш отбора за Лос Андежелис 2028.

- До Лос Андежелис има доста време. Може да се промени регламента. За да се стигне до там, ние първо би трябвало да имаме мощен тим. Да го изградим! Не може да се класираме сред капките на едни олимпийски игри. По случайност не става. Не е елементарно европейски тим да се класира. Затова би трябвало да се мисли дълготрайно.

Но можеше за малко и да се получи въртележка в Сиан....

- Да, тъй като попаднахме в най-лесната група. И поляците не бяха във форма. Смятам, че това се получи тъй като имаше огромна пауза сред европейското и квалификацията. Едни никакви 20 дни, и ето поляците не бяха във форма, други също.

Да обобщим - неналичието на изцяло подмладяване ли е грешката през този сезон?

- Не. И да бяхме подмладили резулататът нямаше да е друг, дори можеше и по-лош да е. Въпросът е, че една година забавихме тези млади момчета да натрупат опит, който ще им е необходим! А старите момчета, които натрупаха още опит - на тях не им би трябвало. Затова е смисъла на изгубена година. Можеше да се употребява за по-бързо " узряване " на тези млади състезатели, които ще бъдат бъдещето на България.

И какво би трябвало да се направи от тук нататък?

- Има си Управителен съвет. Има си ръководител на федерацията. Те ще се съберат. Ще си вземат решенията. Аз не взимам решения.

Отново да обобщим, в случай че те поканят за треньор ще се съгласиш ли?

- На подобен диалог като предния път няма да вървя. Не мога да дам отговор преди да имам въпрос. И последното нещо, което желая да кажа, и което не е доизяснено: След европейското състезание, когато на мен ми изтече контракта за треньор на селекцията 2003/04, президентът загатна в медиите, че не сме се разбрали за пари. Мога да кажа, че не сме се разбрали за малко пари.

В смисъл, че на мен ми беше препоръчана заплата месечно, по дребна от тази която взима един касиер в магазин. Така че не сме се разбрали, не тъй като аз съм желал доста пари, а тъй като те ми предложиха заплата по-малка от един касиер в магазин. И аз, с цел да бъде треньор на младежите, би трябвало да работя нещо друго с цел да си разреша лукса да бъда треньор да си устоявам фамилията. Това е.

Да приключим къде ще се подвизаваш на клубно равнище?

- За момента на никое място. Имаше предложения, които не ме задоволяваха да изляза от България. Когато има добра оферта ще го направя.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР