Бившият руски президент Дмитрий Медведев предупреди страните от НАТО, че

...
Бившият руски президент Дмитрий Медведев предупреди страните от НАТО, че
Коментари Харесай

Дейвид, по-добре внимавай какво говориш: Съюзник на Путин заплашва със специални боеприпаси

Бившият съветски президент Дмитрий Медведев предизвести страните от НАТО, че ще реагира на изказванията на външния министър на Обединеното кралство Дейвид Камерън със " специфични муниции ".

(Във видеото: Кремъл реагира остро на изявления на Макрон и Камерън във връзка Украйна)

На фона на продължаващата руско-украинска война напрежението сред военния алианс и Кремъл продължава, защото водачите на НАТО все по-често предизвестяват, че директният спор с Москва е действителна заплаха. Това се случва, откакто съветският президент Владимир Путин и високопоставени съветски представители неведнъж заплашваха с нуклеарна ескалация против Киев и западните му сътрудници, откогато Москва стартира пълномащабното си навлизане в Украйна през февруари 2022 година, напомня Newsweek.

В петък Медведев, заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия и непосредствен съдружник на Путин, се включи в X, някогашния Twitter, с цел да отговори на мненията на Камерън, който беше министър-председател на Обединеното кралство от 2010 до 2016 година, като видимо заплаши да отговори със " специфични муниции ".

" Някой си господин Камерън прикани да се борим с Путин до дъно... Имайте поради, че тези, които боравят с крилатите ракети Storm Shadow/SCALP-EG, не са малоумници, облечени в бродирани ризи, а британците и французите. При избрани условия отговорът ще бъде доставен освен на Киев и няма да съдържа елементарни експлозиви, а и специфични муниции " , написа той.

Той прибавя: " Що се отнася до битката с Путин, с други думи, битката с Русия... нямам подготвен отговор, с изключение на може би този. Дейвид, по-добре внимавай какво приказваш. В противоположен случай... Не, няма да кажа това. Това също би звучало непристойно ".

Въпреки че не е ясно кои изказвания на Камерън има поради Медведев, външният министър приказва за руско-украинската война в четвъртък в тирада, в която съобщи, че е нужна по-твърда позиция против напъните на Путин.

" Трябва да възприемем по-твърда позиция за един по-твърд свят. Ако противозаконното навлизане на Путин ни учи на нещо, то би трябвало да е, че прекомерно дребното и прекомерно късното деяние единствено подтиква агресора. Това не може да продължава. Трябва да бъдем по-твърди и по-настойчиви ", съобщи Камерън.

Междувременно в отговор на думите на Медведев представител на държавното управление на Обединеното кралство съобщи в имейл до Newsweek в неделя вечерта, че държавното управление на страната ще продължи да работи със съдружниците си за " въздържане и отбрана " против всички закани, идващи от Русия.

" Русия съставлява остра опасност за националната ни сигурност. Правителството приема доста съществено задължението си да пази нашите хора, места и полезности. Ние интензивно ще възпираме и пазиме против целия набор от закани, идващи от Русия, като работим в партньорство с нашите съдружници ", съобщи представителят.

От Newsweek прецизират, че са потърсили съветското външно министерство по имейл за коментар.

Това не е първият случай, в който Русия взема на прицел мненията на Камерън по отношение на руско-украинската война.

Миналата седмица Кремъл се обърна към Англия с ответна реакция поради изказванията на Камерън по време на формалното му посещаване в Киев, в които той като че ли даде зелена светлина на Украйна да употребява новодоставени английски оръжия против цели в Русия.

" Украйна има това право. Точно когато Русия нанася удари вътре в Украйна, можете да разберете за какво Украйна изпитва потребност да се увери, че се пази ", сподели Камерън.

Обединеното кралство е един от най-големите снабдители на военна помощ за Украйна по време на войната в Европа. Британският министър-председател Риши Сунак също даде обещание да продължи да поддържа Киев " толкоз дълго, колкото е належащо ".

В отговор Дмитрий Песков, прессекретарят на Путин, съобщи пред съветската държавна осведомителна организация РИА Новости, че това е " още едно доста рисково изказване ", базирайки се на думите на Камерън.

" Виждаме такава словесна ескалация от страна на публични представители. Виждаме и на равнище държавни глави - когато става дума за Франция, и на по-експертно равнище - когато става дума за Англия. Това са директни ескалации на напрежението към украинския спор, които евентуално могат да съставляват заплаха за европейската сигурност, за цялата архитектура за сигурност на Европа. "

Междувременно Андрий Садовий, кмет на град Лвов в Западна Украйна, съобщи на Х, че забележките на Камерън по отношение на потреблението на английски оръжия в Русия " ускоряват нашите очаквания ".

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР