Бившият руски министър на икономиката Алексей Улюкаев бе признат за

...
Бившият руски министър на икономиката Алексей Улюкаев бе признат за
Коментари Харесай

Бивш руски министър осъден за подкуп от 2 млн. долара

Бившият съветски министър на стопанската система Алексей Улюкаев бе приет за отговорен за взимане на рушвет, предадоха съветските и английските организации.

Улюкаев е първият съден министър в най-новата история на Русия, отбелязва Би Би Си.

Той беше задържан през 2016 година, упрекнат в изнудване на държавната петролна компания " Роснефт ". Той изискал 2 млн. $, с цел да даде зелена светлина тя да придобие друга петролна компания. Обвинението насочи шефът на " Роснефт " Игор Сечин , който е един от най-близките съратници на президента Владимир Путин . Сечин бе свикан да свидетелства, само че не се яви.

Улюкаев отхвърля обвиняванията и твърди, че е бил наклеветен.

Присъдата, прочетена от арбитър, гласи, че Улюкаев се е възползвал от позицията си, с цел да изиска подкупа от шефа на " Роснефт " в подмяна на утвърждение за договорката за придобиване на държавната " Башнефт ". Заплашил, че при отвод ще препятства активността на " Роснефт ".

Подкупът е бил взет по време на конгрес в Гоа, Индия, твърди някогашният чиновник на тайните служби Олег Феоктисов. Улюкаев твърди, че не знаел, че в чантата от Сечин има пари. Смятал, че вътре са поставени скъпо вино и дарове, каквито Сечин постоянно давал на бизнес сътрудници.

Преди правосъдното гонене Улюкаев беше авторитетна персона измежду съветския хайлайф, само че не и част от най-близкия кръг на Путин, отбелязва Би Би Си. В същото време, околните връзки сред Сечин и Путин водят началото си от руската епоха, когато и двамата са били офицери на Комитет за Държавна сигурност (на СССР).
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР