Бившият руски агент Сергей Скрипал явно е бил отровен в

...
Бившият руски агент Сергей Скрипал явно е бил отровен в
Коментари Харесай

Тайните агенти и отровата

Бившият съветски сътрудник Сергей Скрипал очевидно е бил токсичен в Лондон. Дали зад тази офанзива стоят съветските секрети служби? Ако е правилно, това няма да е първият сходен случай. Историята помни и други отровени някогашни шпиони.
Британските управляващи проверяват най-вече в една посока: те са разкрили следи от отровна субстанция и изследват дали някогашният съветски сътрудник Сергей Скрипал и неговата щерка не са станали жертва на отравяне, осъществено от съветските секрети служби.
По времето, когато е бил офицер на съветското военно разузнаване, Сергей Скрипал работел и за английските секрети служби MИ-6, на които издавал съветски сътрудници. Заради това в Русия той е бил наказан на 13 години затвор. При замяна на пандизчии той е пуснат предварително на независимост и получава политическо леговище във Англия. Предполага се, че в този момент може би е станал жертва на акт за възмездие.
66-годишният Скрипал и щерка му Юлия били открити, изпаднали в беззащитност, в градчето Солсбъри в Южна Англия. Състоянието им сега продължавало да е " сериозно ". " Ако ситуацията в действителност е толкоз неприятно, както наподобява, очевидно става дума за ново закононарушение, което би трябвало да се впише в сметката на Русия ", съобщи през вчерашния ден (7.03.) английският външен министър Борис Джонсън.
Има обаче и неразбираеми моменти: в случай че това в действителност е атентат, осъществен от руснаците, е редно да се попита за какво не са атакували Скрипал още до момента в който е бил в съветски затвор? А може би този атентат е трябвало да окаже сплашващо влияние над евентуални предатели? Засега не може да се каже сигурно, че Скрипал в действителност е станал жертва на своите някогашни приятели от съветските секрети служби. Но споменът за предходни сходни атентати подхранва сходни подозрения.
Смъртоносната глътка чай
Една-единствена глътка зелен чай без захар се оказва съдбоносна за някогашния сътрудник на съветските секрети служби ФСБ Александър Литвиненко. През 1999 той отпътува скрито за Лондон, минава на страната на MИ-6 и стартира да насочва остри упреци към Кремъл.
На 1 ноември 2006 Литвиненко се среща с някогашни свои сътрудници от съветските служби, които му оферират чаша чай в един хотелски бар. Още през идната нощ му става неприятно, стартира да повръща и да страда от изострен зной. В болничното заведение положението на Литвиненко се утежнява още повече. Едва три седмици по-късно - директно преди гибелта му - лекарите съумяват да открият, че е бил токсичен с радиоактивен полоний 210.
След близо десетгодишни следствия английското разследване стига до извода, че съветският президент Владимир Путин " вероятно персонално е дал утвърждението си " за убийството на своя критик. Категорични доказателства за тази си теза британците обаче не могат да показват.
Отровната цигара
По времето на Студената война тайните служби на Запада и на Изтока интензивно опитват с разнообразни токсини. При едно чуване на Сената на Съединени американски щати през 1975 става дума за един револвер на Централно разузнавателно управление на САЩ, който бил в положение да изстрелва дребна стрела от замразена отрова. Привърженици на заговорническите теории интензивно разискват дали това или друго сходно оръжие фактически е влизало в миналото в приложимост.
Ясно е въпреки всичко, че и Западът е възнамерявал разнообразни убийства с отрова. Вашингтон е взимал на прицел обаче най-вече противников настроени владетели, а не предатели от личните редици. Подобни атентати са били замислени да вземем за пример против Патрис Лумумба в Конго или Рафаел Трухильо в Доминиканската република. Една пура, обработена с нервнопаралитичната отрова Ботокс, пък е трябвало да постави завършек на земния път на Фидел Кастро. Срещу комунистическия водач на Куба прочее са били опитвани какви ли не атентати с най-различни средства - в това число и с токсичен шоколадово-млечен шейк.
Рицинът, изстрелян от чадъра
Като извадено от филм за Джеймс Бонд пък е оръжието, с което е погубен Георги Марков през септември 1978 година. Българският отстъпник, живеещ в заточение в Лондон, усетил по какъв начин нещо го ужилило по крайници, до момента в който прекосявал по моста " Ватерло ". Три дни по-късно той умира - изумен от дребна сачма, натопена в отровата рицин и изстреляна от оръжие, замаскирано като чадър. И до през днешния ден остава неразбираемо кой тъкмо стои зад този атентат. Известно е обаче, че Марков е бил бодил в очите на комунистическото управление на България.
По времето на Студената война и на немска земя са били осъществявани смъртоносни отравяния. В края на 1950-те години индивидът на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) Богдан Сташински да вземем за пример употребявал за убийствата на двама украински националисти нещо като револвер, с който от непосредствена непосредственост изстрелял токсичен цианид в лицето на своите жертви. По-късно Сташински бяга на Запад, където разказал тази история на разнообразни хора. Първоначално обаче никой не желал да повярва, тъй като тя приличала прекалено много на сюжет от долнокачествен шпионски трилър.
Нервнопаралитичен газ и ракети
Подобни убийства стават и в наши дни. На летището в столицата на Малайзия Куала Лумпур през февруари 2017 е погубен Ким Йон-нам - полубрат на севернокорейския деспот Ким Чен-ун. Две дами напръскват лицето му с нервнопаралитичния газ VX, който провокира гибел посредством задушаване. Американските следователи са уверени, че убийството е станало по поръчка на севернокорейския деспот, чийто несъщ брат бе изпаднал в недружелюбност.
Не единствено Северна Корея, само че и разнообразни други страни и през днешния ден употребяват сходни способи за ликвидиране на обособени лица без да се стига до съд и присъда. Към тях спадат да вземем за пример Русия, а също Съединени американски щати и Израел, които правят целенасочени офанзиви против хипотетични терористи. Въпросните атентати с бойни дрони или ракети земя-въздух не са по този начин безшумни като убийствата с отровни ампули, само че пък и не провокират толкоз мощен отзив.
Източник: Дойче веле
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР