Бившият ръководител на най-големия колумбийски наркокартел Клан дел голфо (Кланът

...
Бившият ръководител на най-големия колумбийски наркокартел Клан дел голфо (Кланът
Коментари Харесай

Екстрадираха в САЩ наркобарон от класата на Ескобар |

Бившият началник на най-големия колумбийски наркокартел " Клан дел голфо " ( " Кланът на залива " ) е екстрадиран в Съединени американски щати. Наркобаронът Дайро Антонио Усуга, по прякор Отониел, е задържан през октомври предходната година. Залавянето му бе несъмнено като толкоз значимо, колкото е било и това на Пабло Ескобар, заяви Би Би Си.

" Искам да оповестя, че Отониел е екстрадиран ", написа колумбийският президент Иван Дуке в туитър.

В сряда най-опасният наркобарон в света, както го назовава Дуке, беше предаден на представители на американската работа за битка с опиатите. В Съединени американски щати той е упрекнат, че е внесъл минимум 73 тона кокаин в интервала 2003-2012 година

Екстрадицията провокира максимален боязън у трафикантите на опиати и е инструмент, който се употребява драговолно от Колумбия - един от главните съдружници на Съединени американски щати в Латинска Америка.

След 7 година търсене наркотрафикантът най-сетне е хванат през октомври м.г. Оттогава Отониел е в затвор с оптималната сигурност в Богота.

" Екстрадирахме този нарушител, с цел да изтърпи присъдата си за трафик на опиати в Съединени американски щати. Но желая да подчертая, че по-късно той ще се върне в Колумбия, където ще би трябвало да заплати за закононарушенията си против тази страна ", разгласи Дуке.

Отониел е най-издирваният нарушител в Колумбия. Колумбийските управляващи дефинират премия от 800 000 $ за информация за местонахождението му, а Съединени американски щати оферират 5 млн. $ за залавянето му.

Той се укрива в джунглата в провинция Антиокия в Северозападна Колумбия, покрай границата с Панама. Скривалището му е обградено от осем охранителни пръстена.

Наркобаронът употребява цяла мрежа от скривалища, с цел да трансформира местоположението си и да избяга от преследващите го. За да затрудни наблюдението, той не употребява мобилен телефон и поддържа връзка с външния свят посредством куриери.

В интервенцията по залавянето му вземат участие 500 бойци, подпомагани от 22 хеликоптера. Един служител на реда е бил погубен.

С какво се занимава " Клан дел голфо "

Смята се, че Отониел е началник на " Клан дел Голфо " - мощна незаконна организация, занимаваща се с трафик на опиати и хора, противозаконен рандеман на злато и изнудване.

Съединени американски щати разказват бандата като " тежко въоръжена и мощно нападателна " организация.

Групата развива активност в 10 от 32-те провинции на Колумбия и има въздействие и в чужбина.

Отониел застава отпред на клана след брат си, прочут като " Джовани ", който е погубен при полицейска интервенция през 2012 година при празнуване на Нова година.

Сега в редиците на клана са към 1200 въоръжени бойци, като основните позиции се заемат най-вече от членове на семейството Усуга. През последните години членове на бандата са задържани в Аржентина, Бразилия, Хондурас, Перу и Испания.

Известно е, че бандата управлява доста от маршрутите за контрабанда на опиати от Колумбия към други страни, по-специално Съединени американски щати и Русия.

Колумбийските управляващи обаче считат, че през последните години организацията се е смалила поради напъните на полицията. Много от водачите на клана се крият надълбоко в джунглата.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР