Съветът за сигурност на ООН ще свика извънредно заседание днес

...
Съветът за сигурност на ООН ще свика извънредно заседание днес
Коментари Харесай

УДАРЪТ В РАФАХ: Съветът за сигурност на ООН на извънредно заседание


Съветът за сигурност на Организация на обединените нации ще свика изключително съвещание през днешния ден по отношение на израелския удар в Рафах.

При този удар починаха десетки хора в лагер за разселени лица.

Днес също Испания, Ирландия и Норвегия, публично признаха палестинската страна.

Журналисти на Агенция Франс Прес оповестиха за нови израелски удари през нощта в южния граничен град на Газа.

В Рафах израелска офанзива, ориентирана против двама високопоставени членове на Хамас на 26 май, провокира пожар, който обхвана център за разселени лица и умъртви 45 души, съгласно здравните чиновници на Газа.

Нападението провокира вълна от интернационално наказание. Палестинците и доста арабски страни го нарекоха " кръвопролитие ". Израел съобщи, че проверява " трагичния случай ".

" В Газа няма безвредно място. Този смут би трябвало да спре ", написа в обществените мрежи генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш.

Ръководителят на филантропичната работа на Организация на обединените нации Мартин Грифитс също осъди ударите: " Видяхме следствията от изцяло неприемливото нахлуване от нощес. Да ги назовем " неточност " е обръщение, което не значи нищо за убитите, скърбящите и опитващите се да спасят живота си ".

Дипломати оповестиха, че Съветът за сигурност на Организация на обединените нации ще се събере на 28 май на изключително съвещание, свикано от Алжир, с цел да разиска нападението.

Ръководителят на външната политика на Европейски Съюз сподели, че е " ужасяващ от новината " за удара, до момента в който френският президент Еманюел Макрон съобщи, че е " засегнат ", а представителят на Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати акцентира, че Израел " би трябвало да вземе всички вероятни защитни ограничения, с цел да отбрани цивилните ".

Израелските военни оповестиха, че са почнали следствие.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР