Бившият президент на Украйна Петро Порошенко е бил спрян на

...
Бившият президент на Украйна Петро Порошенко е бил спрян на
Коментари Харесай

Напрежение между властта и опозицията в Украйна

Бившият президент на Украйна Петро Порошенко е бил спрян на границата. По думите му, на него му е било попречено да напусне страната тази заран, което той дефинира като политически стимулиран опит да се попречва работата му, съобщи Ройтерс.

Порошенко, който ръководеше Украйна от 2014 година до 2019 година и в този момент е опозиционен народен представител, разгласява видеоклип, в който се намира на границата на Украйна с Полша. Той споделя, че е бил върнат и се вижда, че в ръка държи документи, които съгласно него демонстрират, че има публично позволение да премине.

Съгласно военното състояние украинските чиновници би трябвало да получат специфични позволения за пътешестване в чужбина. Заместник-председателят на украинския парламент Олександър Корниенко по-късно удостовери, че е отменил разрешението на Порошенко за овакантяване на страната. Корниенко съобщи, че въпреки на депутатите да е позволено да пътуват за партийни политически събития, той е получил писмо, което не може да разяснява и което го е предиздвикало да анулира разрешението за пътешестване на Порошенко.

Спорът идва на фона на постепенно възходящото напрежение сред държавното управление и опозицията - най-много по вътрешни въпроси като бюджети и назначения - в миг, когато войната против съветските войски продължава.

Порошенко съобщи, че е възнамерявал да пътува до Полша, с цел да помогне в договарянията за преустановяване на блокадата на камионите, а по-късно да отиде в Съединени американски щати, с цел да издейства поддръжка за военните старания на Украйна.

Към оповестеното от него видео Порошенко написа и известие, в което упреква администрацията на президента Володимир Зеленски за анулацията на разрешението да пътува и водене на политически игри преди изборите.

" Това е антиукраинска измама ", написа Порошенко. " Това е освен възпрепятстване на дипломатическата работа на целия ми екип, само че за жалост и удар по отбранителните качества на Украйна ". От офиса на Зеленски не дадоха отговор незабавно на запитването за коментар.

Порошенко, който оглавява опозиционната партия " Европейска взаимност ", е изтъкнат критик на администрацията на Зеленски, напомня Ройтерс. Двамата политици водиха яростна, неведнъж надълбоко персонална борба на президентските избори през 2019 година, когато Зеленски победи Порошенко със пагубен резултат.

Миналия месец Зеленски съобщи пред украинците, че " не е време " за осъществяване на президентски избори, които при естествени условия щяха да бъдат планувани за март 2024 година, само че съгласно разпоредбите на военното състояние провеждането им е неразрешено.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР