Бившият президент на Украйна (2014-2019 г.) Петро Порошенко призова България

...
Бившият президент на Украйна (2014-2019 г.) Петро Порошенко призова България
Коментари Харесай

Порошенко призова България да се присъедини към ембаргото за внос на руски петрол

Бившият президент на Украйна (2014-2019 г.) Петро Порошенко прикани България да се причисли към ембаргото за импорт на съветски нефт. Това сподели Порошенко във видеоучастие в конференцията: " НАТО след Мадрид: Урокът от Украйна ", проведена от Атлантическия клуб, взаимно с посолствата на Испания и на Съединени американски щати у нас, фондация “Конрад Аденауер ” и NATO Public Diplomacy Division. Форумът се организира в подтекста на срещата на върха на НАТО в Мадрид в края на юни.

Надявам се България да се причисли към ембаргото за импорт на нефт от Русия. Това е най-краткият път към нашата победа, сподели Порошенко . Това не е победа с военни средства. Единствената опция за победа, да спрем заплахата от Русия е да депутинизираме Русия и да депутинизираме света, сподели Порошенко. По думите му, без глобите против съветския газ и нефт, това ще бъде доста по-дълго и по-сложно.

Петро Порошенко сподели още, че срещата на НАТО в Мадрид може да бъде същински историческа, като се одобри проект за деяние за участие на Украйна в Алианса. Той добави, че това е верният отговор в актуалната обстановка. 

Лидерът на партия “Глас “ и член на украинския парламент Кира Рудик, която също се включи онлайн във форума, напомни настояването за затваряне на небето над Украйна . Продължаваме да търсим помощ от НАТО за отбрана на небето ни. Благодарни сме за военната помощ от НАТО и Европейски Съюз, само че Русия нападна гарите, инфраструктурата, с цел да не можем да получаваме тази помощ. Защитата на небето значи живот или гибел за толкоз доста хора. Ако имаме предпазено небе, ще можем да победим, да защитим и да възстановим нашата страна, сподели Рудик. 

Заместник-министърът на защитата Йордан Божилов сподели, че е доста значимо освен да имаме вярната оценка за това какво става в Украйна, само че също и да предприемем верните дейности. Т ези верни дейности са свързани най-много със усилване на нашата сигурност, потенциал, военни качества в границите на НАТО и в Европейски Съюз , уточни Божилов. Очакваме, че срещата на върха на НАТО в Мадрид ще бъде една решителна стъпка към усилване на връзките в Алианса, към създаване на един по-способен и по-единен Алианс, сподели още Божилов.

Йордан Божилов означи също, че главно обръщение, които се насочва в границите на НАТО и обособените страни, е да се построи резистентност, устойчивост към хибридни закани, дезинформация, агитация. Само тогава ще можем да одобряваме верни, мощни решения, сподели той. 

„ През последните близо 80 години от 1939 година Кремъл провежда общо най-малко 25 експанзии против самостоятелни страни. Това демонстрира, че един път на четири години руски, съветски, червени войски нахлуват в някоя суверенна страна. Искам да чуя по кое време светът и НАТО ще кажат „ баста “, сподели президентът на Атлантическия клуб Соломон Паси .

Според Паси участието ни в НАТО и в Европейски Съюз се подреждат измежду шестте най-светли дати в историята на Третата българска страна дружно с  Освобождението, Съединението, Независимостта и спасяването на българските евреи през Втората международна война.

Директорът на Дипломатическия институт Таня Михайлова сподели, че нахлуването на Русия в Украйна раздруса основания на построените правила интернационален ред и сътвори една геостратегическа действителност, която разкри уязвимостта, в това число и  на съдружниците, изключително по Източния фланг на НАТО. След съветската експанзия би трябвало да ни е ясно на всички, че Русия не е към този момент стратегически сътрудник и в тази нова геостратегическа действителност това също би трябвало да бъде взето поради, уточни Михайлова.

Тя сподели, че взаимодействайки с Европейски Съюз, НАТО може в допълнение да ускори нашата възпираща и защитна позиция против хибридни и киберпредизвикателства и закани, които обгръщат всички области на нашия живот. За страдание българското общество продължава да бъде податливо на хибридни и дезинформационни акции , чиято активност е по-висока в подтекста на съветската инвазия в Украйна, уточни Димитрова. Тя посочи, че политици, дипломати, публицисти, държавни чиновници, специалисти, младежи имат отговорност и роля за осъзнаването на този проблем и за неговото решение. Ако преди живеехме със спокойствието, че стратегическият външнополитически избор на България е неотменима константа, в светлината на днешната константа за целия европейски континент към този момент знаем, че този избор следва да се отстоява изрично и всекидневно, сподели още Таня Димитрова.

Сред участниците в конференцията бяха още президентът  (2012-2017 г.)Росен Плевнелиев, началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов, някогашни министри на защитата, дипломати.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР