Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп поиска да му бъдат

...
Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп поиска да му бъдат
Коментари Харесай

Тръмп поиска ФБР да върне иззетите секретни документи при обиска в имението му

Бившият президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп изиска да му бъдат върнати документите, конфискувани от сътрудници на Федералното бюро за следствие по време на обиска в имението му в Мар-а-Лаго.

Тръмп написа в основаната от него обществена мрежа Truth Social, че сътрудниците на ФБР са взели кутии с материали, които попадат в обсега на адвокатската загадка, както и документи, предпазени от така наречен изпълнителна привилегия (executive privilege, която допуска правото на президента да не разкрива избрана информация).

" Учтиво апелирам тези документи да бъдат неотложно върнати там, откъдето са взети. Благодаря ви! " - написа Тръмп, представен от New York Post.

Миналата седмица Тръмп съобщи, че имението му в Мар-а-Лаго е било претърсено от сътрудници на ФБР. Бившият президент добави, че сътрудниците на ФБР не са разрешили на никого, в това число на юристи, да участват по време на обиска.

Както написа " Уолстрийт джърнъл ", по време на обиските в имението на някогашния президент сътрудниците на ФБР са иззели общо 11 комплекта секретни документи, а оттова са изнесени и към 20 кутии с документи, фотоси и бележки. Сред конфискуваните документи е декрет за опрощение на някогашния консултант на Тръмп Роджър Стоун.

Съдът във Флорида разгласява заповедта за претършуване на имението на Тръмп и списък на конфискуваното имущество. Според документите заповедта за претършуване е била утвърдена от съда в следобеда на 5 август, като съдът е разрешил претърсването на целия парцел. Според документите съдът се е управлявал, наред с други неща, от член от американския кодекс по отношение на " събирането, прехвърлянето или загубата на информация за защитата на страната ".

Американският закон планува санкция или отнемане от независимост до 10 години за закононарушение, обвързвано със секретна информация, и до 20 години затвор за закононарушение, обвързвано с заличаване или подправяне на документи.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР