Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп е с 37 повдигнати

...
Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп е с 37 повдигнати
Коментари Харесай

Доналд Тръмп е с 37 повдигнати обвинения

Бившият президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп е с 37 повдигнати обвинявания, в това число по 31 точки в нарушение на Закона за шпионажа, като част от следствието на специфичен прокурор Джак Смит за нерегламентирано предпазване на калсифицирани документи по времето, когато е бил в Белия дом, оповестиха организациите.

Обвинителният акт от 49 страници беше обнародван през днешния ден от министерството на правораздаването и в него в детайли се разказва по какъв начин Тръмп е съхранявал кашони с класифицирани документи в разнообразни пространства на имението си Мар а Лаго, в това число в салон за приеми, баня, в кабинета, спалнята си и в килер.
 
Според обвинителния акт измежду класифицираните и свръхсекретни папки е имало сведения за нуклеарните качества на други страни, както и за защитата и въоръжението на Съединени американски щати и непознати страни; за американските нуклеарни програми; за евентуални слаби места на Съединени американски щати и съдружниците им при военно нападение; и за възможните проекти за отговор при нахлуване.

Личният асистент на Тръмп Уолт Наута също е упрекнат като съизвършител.

„ Той работеше прелестно! Опитват се да съсипят живота му, както този на доста други, надявайки се той да каже нещо неприятно за Тръмп “, написа някогашният президент за Наута в обява в обществената мрежа „ Трут Сошъл “.

Конкретните обвинявания против Наута, деец от военноморските сили на Съединени американски щати, който постоянно можеше да бъде забелязан до Търмп в Белия дом, не бяха оповестени.
 
Самият Тръмп заяви още в четвъртък вечер в обществените мрежи, че е бил упрекнат по случая с класифицираните документи и че е получил призовка да се яви в съда в Маями във вторник следобед. Обвинителният акт беше обнародван близо година откакто при претършуване на ФБР в Мар а Лаго през август 2022 година бяха открити над 100 документа с гриф за класифицирана информация, означават организациите.

Обвиненията безспорно крият заплаха от тежки правни последствия за Тръмп, в това число опцията да влезе в пандиза, в случай че бъде приет за отговорен. Но те имат и големи политически измерения, тъй като могат да извърнат хода на конкуренцията за първичните избори на републиканците за лъчение на номинацията им за президент; някогашният президент води в изследванията, само че кандидатурата му още веднъж слага на тестване готовността на управлението и последователите на Републиканската партия да поддържат претендент, който за повторно е обвинен и против който може да бъдат повдигнати и още обвинявания.

Правните несгоди на Тръмп много се задълбочават, защото той към този момент е с повдигнати обвинявания по друго дело в Ню Йорк, а също така против него се водят и следствия във Вашингтон и Атланта, които също може да доведат до покачване на обвинявания.
 
Специален прокурор Смит разяснява обвинителния акт с думите, че той демонстрира, че в Съединени американски щати законът е идентичен за всички.

„ Нашите закони за отбрана на информацията, отнасящи се до националната сигурност, играят основна роля за опазването на националната сигурност на Съединени американски щати. Те би трябвало да се извършват. Нарушаването им крие заплаха за страната ни. Спазването на върховенството на закона е основополагащ принцип за министерството на правораздаването на Съединени американски щати “, сподели Смит на конференция във Вашингтон.

По първична информация делото е било разпределено на областен арбитър Ейлийн Канън, която е предопределение на Тръмп и която гледаше заведения от него иск против миналогодишното претършуване на имението му от ФБР, написа Българска телеграфна агенция.

Тръмп неведнъж е казвал, че е почтен и че не е правил никакви престъпления. Днес той разгласи, че ще направи промени в адвокатския си екип - бранителите му Джим Тръсти и Джон Роули ще бъдат сменени от нюйоркския юрист Тод Бланш и адвокатска фирма, чието име ще бъде оповестено на по-късен стадий. Бланш оказва помощ на Тръмп по различен обвинителен акт, този по 34 точки за пазаруване на мълчанието на някогашната порноактриса Сторми Даниълс в заключителните дни на предизборната акция през 2016 година

Тръсти и Роули излязоха с общо изказване, в което оповестиха, че се отдръпват от отбраната на Тръмп, и прибавиха, че това е „ логически процес “ поради събитието, че делото отива да се гледа в Маями.

Тръмп и съдружниците му окачествиха новия обвинителен акт като опит за оклеветяване на политически конкурент. Особено изострен беше сенатор Джош Холи, републиканец от Мисури, който написа, че „ в случай че властимащите могат да хвърлят в пандиза политическите си съперници, когато си изискат, то към този момент нямаме република “.

Президентът демократ Джо Байдън съобщи в отговор на журналистически въпрос, че не е коментирал обвинителения акт против Тръмп с основния прокурор на Съединени американски щати Мерик Гарланд и че не има намерение да го прави.

„ Изобщо не съм разговарял с него и няма да го върша “, сподели демократът.

Когато беше обявена новината за обвинителния акт, той беше в Северна Каролина, където обсъждаше икономическата си стратегия. След това президентът се срещна с военнослужещи.

Говорителят на Белия дом Оливия Долтън съобщи, че президентът не е знаел авансово за обвинителния акт против някогашния си противник и е научил за него, както всички останали. Тя не пожела да разяснява повече от това.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР