Обвинението срещу Тръмп: Кои са шестимата съзаговорници в разследването за изборите през 2020 г.?

...
Бившият президент на Съединените щати Доналд Тръмп е обвинен в
Коментари Харесай

Бившият президент на Съединените щати Доналд Тръмп е обвинен в престъпление за заговор за отмяна на резултатите от президентските избори през 2020 г., за да се придържа към властта.

Неговото трето наказателно обвинение от март, внесено във вторник от специалния прокурор Джак Смит, описва подробно как републиканецът се е опитал да попречи на „основната функция“ на демокрацията и се е опитал да върне загубата си от демократа Джо Байдън.

Докато Смит хвърли вината за насилственото нападение срещу Капитолия на САЩ на 6 януари 2021 г. директно върху плещите на Тръмп, прокурорите твърдяха, че той не е действал сам.

Шест предполагаеми съучастници бяха идентифицирани като „съзаговорници“ от Министерството на правосъдието на САЩ за подпомагане на Тръмп с всичко – от подстрекаване на тълпата, нахлула в седалището на Конгреса на Съединените щати, до сплашване на щатски законодатели и разпространение на неверни твърдения за предполагаема изборна измама .

Тези съучастници все още не са посочени, тъй като не са им повдигнати официални обвинения. Въпреки това, подробното описание в обвинителния акт по отношение на тяхното участие направи възможно идентифицирането на някои от вероятните заподозрени.

Ето какво трябва да знаете за възможните съучастници и тяхното предполагаемо участие:


Руди Джулиани

Бившият кмет на Ню Йорк, кандидат за президент и член на юридическия екип на бившия президент призна, че е участвал в съдебния спор.

Действията му съвпадат с тези, приписвани на „Съзаговорник 1“, описан в обвинителния акт като „адвокат, който е бил готов да разпространява съзнателно неверни твърдения и да следва стратегии, каквито не биха направили адвокатите на обвиняемия за кампанията за преизбиране през 2020 г.“.

Твърди се, че е изиграл важна роля в разпространяването на неоснователни твърдения за изборни измами след изборите, когато е провеждал митинги в ключови щати на бойното поле, които Тръмп е загубил.

След като обвинителният акт беше освободен, Джулиани публикува 185-минутно видео на живо в социалната медийна платформа X – известна преди като Twitter – наричайки обвиненията „безсмислени“ и защитавайки митингите си съгласно Първата поправка, правото на свобода на словото.< /p>

Джон Ийстман

Професорът по право Джон Ийстман беше идентифициран като вторият съзаговорник за предполагаемия опит да предостави правно основание за твърдението на Тръмп за изборна измама чрез манипулиране на преброяването на избирателите в Избирателната колегия.

Според обвинителния акт той „разработи и се опита да приложи стратегия за използване на церемониалната роля на вицепрезидента, който наблюдава процедурата по сертифициране, за да попречи на сертифицирането на президентските избори“.

Смята се също така, че той е предложил оказване на натиск върху бившия вицепрезидент Майкъл Пенс да наруши или забави процеса на сертифициране.

Адвокатът на Ийстман Чарлз Бърнам каза, че в обвинителния акт е използвано „подвеждащо представяне на протокола, за да се измислят наказателни обвинения срещу кандидата за президент Тръмп и да се хвърли зловеща клевета върху близките му съветници“.


Сидни Пауъл

Политическият съветник на Тръмп Сидни Пауъл, или „Съзаговорник 3“, се твърди, че е разпространявал дезинформация, като твърди, че е „мащабна изборна измама“.

Тя е описана в обвинителния акт като „адвокат, чиито неоснователни твърдения за изборни измами, които обвиняемият [Тръмп] лично призна пред други, звучат „лудо“, но въпреки това „прегръщани и разширени публично“.

Бившият федерален прокурор е най-известен с крилатата фраза „освободете Кракена“, широко разпространена, след като се появи в Twitter. Препратката към филма от 1981 г. „Сблъсъкът на титаните“, в който Зевс дава заповед за освобождаване на митично морско чудовище, беше използвана за сигнализиране на конспирация за изборна измама в социалните медии.

В показания пред комисията на Конгреса, разглеждаща бунта от 6 януари, Пауъл каза, че „нито един разумен човек“ не би разгледал многобройните й твърдения за изборни измами като факт.

Джефри Кларк

„Съзаговорникът 4“ е описан от прокурорите като адвокат на Министерството на правосъдието (DOJ), който се е опитал да „използва Министерството на правосъдието, за да започне разследвания на фалшиви изборни престъпления и да повлияе на държавните законодателни органи със съзнателно неверни твърдения за изборни измами“.< /p>

Бивши високопоставени служители на Министерството на правосъдието свидетелстваха за усилията на Кларк да подкрепи фалшивите твърдения на Тръмп за измама на гласоподавателите, включително предложение да се изпрати писмо до длъжностни лица в ключови щати, в което се казва, че Министерството на правосъдието е „установило значителни опасения“ относно вота.

Действията му доведоха до конфронтация в Белия дом на 3 януари 2021 г., когато висши служители на Министерството на правосъдието казаха на Тръмп, че ще подадат оставка, ако назначи Кларк на мястото на главния прокурор Джефри Розен, който отказваше да подкрепи твърденията за измама.

Кенет Чезебро

„Съзаговорник 5“ беше адвокат, който „подпомогна изготвянето и опита за прилагане на план за представяне на фалшиви списъци с президентски избиратели, за да възпрепятства процедурата по сертифициране“.

Твърди се, че той е измислил план за изпращане на фалшиви избирателни гласове на Пенс, така че да може да се повдигне възражение в Конгреса, че тези гласове трябва да бъдат преброени.

Въпреки че няма данни че Чесебро някога е получавал заплащане за работата си, той твърди, че комуникацията му с кампанията на Тръмп е била защитена от привилегията адвокат-клиент.

Неназован политически консултант

Самоличността на шестия съзаговорник остава неясна. Те са описани в обвинителния акт като „политически консултант, който е помогнал за изпълнението на план за представяне на фалшиви списъци с президентски избиратели, за да възпрепятства процедурата по сертифициране“.

Твърди се, че лицето е участвало в конферентен разговор относно опитите за отмяна на резултатите от президентските избори през 2020 г. в Пенсилвания.

В нощта на 6 януари те потърсиха телефонните номера на сенаторите, на които Джулиани да се обади, за да отложи сертифицирането на избирателните гласове.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР