Бившият президент на Перу Алберто Фухимори излезе на свобода след

...
Бившият президент на Перу Алберто Фухимори излезе на свобода след
Коментари Харесай

Спорно помилване извади от затвора корумпиран политик

Бившият президент на Перу Алберто Фухимори излезе на независимост след противоречиво опрощение на фона на политическа рецесия в страната, предадоха международните организации.

79-годишният Фухимори, наказан на 25 години затвор за закононарушения против човечеството и корупция, излезе на инвалидна количка от клиниката в столицата Лима, където бе настанен, откакто бе опрощение скандално от президента Педро Пабло Кучински, откакто прекара 12 години в пандиза.

Медицински екип стигна до заключението, че някогашният президент страда от съществено заболяване, което не е животозастрашаващо, само че е прогресивно, дегенеративно и нелечимо.

Помилването на Фухимори провокира митинги в Перу. Този инженер от японски генезис, който ръководи южноамериканската страна с желязна ръка в интервала 1990-2000 година, продължава да провокира разделяне.

За едни Фухимори е индивидът, победил партизанската маоистка формация "Сендеро Луминосо " и дал подтик на икономическото развиване на Перу. Други обаче си спомнят най-много властническите му способи и присъдата му, издадена за две всеобщи убийства, осъществени от "ескадрон на гибелта " по негово разпореждане.



Фухимори бе опрощение от Кучински, откакто предишния месец перуанският президент изненадващо оцеля при гласоподаване за импийчмънт, инициирано поради приемане на подкупи от бразилската строителна компания Одебрехт. Кучински бе зарязан от личните си съдружници, само че оцеля при вота в следения от опозицията парламент с помощта на последователите на Фухимори.

Преди да бъде определен на поста, перуанският президент категорично даде обещание да не помилва някогашния властнически водач.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР