Бившият президент на Перу Алберто Фухимори беше освободен от затвора

...
Бившият президент на Перу Алберто Фухимори беше освободен от затвора
Коментари Харесай

Бившият президент на Перу Алберто Фухимори е освободен от затвора

Бившият президент на Перу Алберто Фухимори беше освободен от пандиза в сряда преди да изтече присъдата му за разрешаване на интервенцията на ескадрон на гибелта в неговата страна, съгласно правосъдни документи и изображения на болния някогашен водач пред пандиза в Лима.

Конституционният съд на Перу подреди във вторник незабавното освобождение на Фухимори, възстановявайки здравното опрощение, което той получи през 2017 година от тогавашния перуански президент Педро Пабло Кучински като филантропичен жест. Помилването обаче беше анулирано година по-късно от Върховния съд на страната, след което Фухимори се върна в пандиза.

Син на японски имигранти, Фухимори беше надълбоко разногласна фигура преди и след твърдолинейния си мандат, който продължи от 1990 до 2000 година, когато подаде оставка след скандал с подкупи. Приписват му успеха над терористите от Shining Path, които дестабилизираха страната, а неговата строга икономическа политика овладя хиперинфлацията.

Но някогашният президент имаше властническа жила и използваше силите за сигурност, с цел да разбие съперниците.

През 2009 година специфичен висш съд го осъди на 25 години затвор за разрешаване на интервенцията на ескадрон на гибелта, виновен за убийството на цивилни.

По време на помилването му кабинетът на Кучински сподели, че Фухимори „ страда от прогресираща, дегенеративна и нелечима болест “.

Тогава 79-годишният Фухимори се появи в болнично легло във видео, което пусна, в което благодари на Кучински.

„ Новината за филантропичното опрощение, обещано от президента Педро Пабло Кучински, ме изненада в това интензивно поделение “, сподели Фухимори. „ Наясно съм, че резултатите по време на моето държавно управление от една страна бяха добре признати, само че признавам, че съм разочаровал и други, и ги апелирам да ми простят от все сърце. “

Възмущението от помилването на Фухимори през 2017 година докара до две нощи на разгорещени митинги в Лима.

Обвиненията са свързани с разрешението му за ескадрон на гибелта, който е обвързван с „ извънсъдебната екзекуция на 15 души в квартал Бариос Алтос в Лима, насилственото изгубване и убийството на девет студенти и преподавател от университета Ла Кантута и две отвличания “, съгласно Human Rights Watch.

В допълнение към обвиняванията в ескадрона на гибелта, Фухимори беше приет за отговорен в обособени процеси за навлизане в дома на някогашен началник на шпионажа, с цел да открадне уличаващи видеоклипове, взимане на пари от държавната хазна, с цел да заплати на шефа на шпионажа и разрешаване на противозаконни подслушвания и подкупване на конгресмени и публицисти.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР