Бившият президент на Бразилия Жаир Болсонаро беше хоспитализиран в американска

...
Бившият президент на Бразилия Жаир Болсонаро беше хоспитализиран в американска
Коментари Харесай

Бившият бразилски президент Болсонаро е в болница в САЩ, над 1500 са задържани за щурма

Бившият президент на Бразилия Жаир Болсонаро беше приет в болница в американска болница с остра болежка в корема. Това написа вестник Globo, базирайки се на свои източници.

Според известия в медиите в този момент някогашният бразилски водач е в болничното заведение AdventHealth Celebration в Орландо, Флорида.

Силите за сигурност в Бразилия са задържали над 1500 души, откакто поддръжници на крайнодесния някогашен президент Жаир Болсонаро щурмуваха основни здания на властта в столицата Бразилия в неделя вечерта.

Хиляди нахлуха в Народното събрание и щурмуваха президентството и висшия съд с искане армията да се намеси в интерес на Болсонаро, който към този момент не е на власт, откакто левият Луис Инасио Лула да Силва встъпи в служба на 1 януари.

Болсонаро отхвърли действията на поддръжниците, като съобщи, че те нарушават закона, въпреки всеки да има право на мирни митинги. Той разгласява известието от Флорида, откакто преди над седмица отпътува за Съединените щати и не взе участие в предаването на властта. В изказване Болсонаро също по този начин отхвърли всички обвинявания от властта в Бразилия, че има нещо общо с щурма.

След спекулации къде тъкмо се намира обаче брачната половинка му заяви, че той е признат в болница с чревни проблеми. По думите ѝ Болсонаро е приет в болница с болки, произлизащи от офанзивата, при която бе намушкан с нож по време на предизборната акция през 2018 година



Американският президент Джо Байдън е под напън от партията си, където някои членове желаят Болсонаро да бъде изпъден от страната, защото не считат, че би трябвало да е във Флорида. Съветникът за националната сигурност Джейк Съливан съобщи, че Съединени американски щати не са получили публична молба от бразилското държавно управление, обвързвана с визата на Болсонаро.

Междувременно Върховният съд подреди лагерите пред щаба на армията в столицата Бразилия, както и на други места, да бъдат отстранени. Отстранен е и губернатор, който не наредил да бъде отсечен пътят на екстремистите.

Припомняме, че през вчерашния ден, 8 януари, последователи на някогашния бразилски президент Жаир Болсонаро по време на митингите превзеха постройката на Конгреса в столицата на Бразилия, президентския замък и други административни здания. Това се оповестява на уеб страницата на портала G1. Полицията разпръсква протестиращите с газ и шумови гранати.

Военната полиция се опита да задържи протестиращите с пикантен спрей, само че те пробиха охранителната верига към Националния конгрес. Някои фрагменти демонстрират по какъв начин автомобилът на националните сили пада във фонтана на Конгреса.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР