Бившият президент на Българската федерация по шахмат д-р Михаил Илиев

...
Бившият президент на Българската федерация по шахмат д-р Михаил Илиев
Коментари Харесай

Д-р Михаил Илиев: В България трябва да има една шахматна федерация, която да бъде избрана по законите на ММС

Бившият президент на Българската федерация по шахмат доктор Михаил Илиев даде предложение по какъв начин да се излезе от патовата обстановка, в която се намира българският шахмат.

Според него би трябвало министърът на младежта и спорта Димитър Илиев да заеме по-активна роля, с цел да се позволи разногласието сред Българската федерация по шахмат 2022 (БФШ 2022) и Българската спортна федерация по шахмат (БСФШ).

През последната година БФШ 2022 има лиценз за България, публикуван от ММС, само че от предходната седмица БСФШ е член на Международната шахматна федерация (ФИДЕ), до момента в който кандидатурата на БФШ 2022 за участие в организацията въобще не бе подложена на гласоподаване.

" В България би трябвало да има една федерация, която да бъде определена по законите на ММС, тъй като и най-унизителният мир е по-добър от войната. Всички в българския шахмат желаят да се бият. Аз по този начин разбирам обстановката. Но тя е патова, тъй като има една законно лицензирана федерация и друга, която претендира тя да бъде. Ако двете страни се запънат, ще стане като козлетата на моста. Моето персонално предложение е следното: шахът е публично важен спорт. След футбола това е вторият най-практикуван спорт. Нека министърът да призове двете федерации с техните екипи от специалисти, да заповядат на среща, да бъде потърсена консултация и с Българския олимпийски комитет и всички дружно да намерят решение. Иначе всичко останало е бойкот и очистване на българския шахмат. Аз съм в шаха от над 60 години и мога да ви уверя, че от него никой не е спечелил нито пари, нито популярност, а сме обслужвали нашата велика игра единствено с обич. Затова би трябвало да се направи това събиране и по допустимо най-бързия метод да се направи една федерация по законите на България ", сподели доктор Илиев по време на конференция на управлението на БФШ 2022.

Михаил Илиев бе президент на БФШ сред 2001 и 2003 година, като бе завещан на поста от предприемача Васил Божков. Самият Илиев дефинира себе си като " най-успешния президент " в историята на българския шахмат.



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР