Бившият премиер на Япония Шиндзо Абе почина, след като бе

...
Бившият премиер на Япония Шиндзо Абе почина, след като бе
Коментари Харесай

Бившият японски премиер Шиндзо Абе почина, след като бе прострелян на предизборна среща

Бившият министър председател на Япония Шиндзо Абе умря, откакто бе прострелян два пъти по време на предизборна тирада. Екслидерът на ръководещата Либерално-демократическа партия е взел участие в демонстрация в град Нара преди плануваните за неделя избори за горна камара на Народното събрание.

Абе е умрял в болница, където незабавно беше откаран, само че лекарите не са съумели да спасят живота му. Политикът е получил рани от дясната страна на врата и лявата ключица, откакто е бил прострелян, потвърдиха от пожарната работа на град Нара.

Задържан за смъртоносната пукотевица е 41-годишен мъж. По-късно той е бил разпознат като Тецуя Ямагами, който по-рано е служил във военноморските елементи на силите за самозащита на Япония.

Заподозреният за офанзивата против Абе е споделил на полицията, че бил неудовлетворен от политиката на Абе и по тази причина желал да го убие, заяви японската телевизия Ен Ейч Кей.

На прочувствена конференция по-рано министър председателят Фумио Кишида осъди нападението, като сподели: „ То е варварско и злонамерено и не може да бъде толерирано “.

Твърди се, че Абе е бил в схващане и е реагирал в минутите след нападението, само че ситуацията на 67-годишния мъж по-късно се е влошило и той е трябвало да получи кръвопреливане в болница съгласно отчетите.

Бившият американски президент Доналд Тръмп съобщи, че е унищожен от нападението против някогашния японски министър председател Шиндзо Абе. Той го назова „ в действителност популярен човек и водач ” и добави, че Абе е бил негов „ същински другар и, доста по-важно, другар на Америка ”.

Премиерката на Нова Зеландия Джасинда Ардърн, която е на посещаване в Сидни, съобщи, че е „ надълбоко шокирана ”.

„ Той беше един от първите водачи, с които имах публична среща, откакто поех поста. Беше доста предан на работата си, в същото време благ и милосърден. Спомням си, че когато се срещнахме, малко откакто бяхме изгубили нашия домакински любим, той ме попита по какъв начин съм – дребен жест, който демонстрира какъв човек е той ”, описа Ардърн.

Премиерът на Индия Нарендра Моди сподели, че е „ надълбоко смутен от нападението “ и разказа Абе като „ безценен другар “.

67-годишният Шиндзо Абе е най-дълго управлявалият министър председател на страната. Заемаше поста през 2006 година за една година и още веднъж от 2012 година до 2020 година, когато беше заставен да се отдръпна заради съществени здравословни проблеми.

Ястреб в политиката, по време на ръководството премисли пацифистката следвоенна конституция на Япония. Икономическата му политика, наречена „ Абеномика ”, включваше самоуверено парично подкрепяне и фискални разноски.

Той беше завещан от неговия непосредствен партиен съдружник Йошихиде Суга, който по-късно беше сменен от Фумио Кишида.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР