Бившият премиер на Северна Македония Зоран Заев отбеляза на фейсбук

...
Бившият премиер на Северна Македония Зоран Заев отбеляза на фейсбук
Коментари Харесай

Зоран Заев: Време е за нов македонски успех

Бившият министър председател на Северна Македония Зоран Заев означи на фейсбук страницата си извършения на 30 септември 2018 година референдум като значим ден в актуалното развиване на Северна Македония и прикани политиците в страната към виновни дейности за идващото значимо решение, което би трябвало да вземат - гласуването на измененията в конституцията.

Проведеният на тази дата референдум е с съвещателен темперамент и на него жителите на Република (Северна) Македония бяха призовани да изразят позицията си дали утвърждават започването на договаряния за участие в НАТО и Европейски Съюз посредством приемането на контракта с Гърция, който бе подписан на 17 юни 2018 година в Преспа, съобщи Българска телеграфна агенция.

„ Това е денят, в който....610 000 жители гласоподаваха с " да " на референдума и поддържаха идеята " Излез (гласувай) за Европейска Македония "....Въпреки че опозицията бойкотира референдума, жителите от демократичния блок излязоха всеобщо, гласоподаваха и по-късно дружно със съдружниците успяхме страната да влезе в НАТО, а през днешния ден към този момент сме в началната фаза на договарянията с Европейски Съюз. Междувременно връзките с Гърция претърпяха исторически поврат и през днешния ден имаме още един комшия на наша страна, мощен съдружник от редиците на Европейски Съюз и НАТО.

Пет години след референдума за нашата историческа стъпка напред, сме изправени пред нови комплицирани провокации. Нашето държавно управление съумя да откри компромисно решение с България, показано в европейското предложение и в нашата преговорна рамка, като част от това решение съдържа и нашите отговорности, за които е належащо междупартийно болшинство.

И когато към този момент всички партии показват решителност за участие на Северна Македония в Европейски Съюз, е време за нов македонски триумф. В името на това, приканвам за отговорност и дейности, които да обезпечат всички условия и да използваме удобния геополитически миг за участието ни в Европейски Съюз най-късно до 2030 година ”, написа Заев.

Промените в конституцията на Северна Македония, с които българите би трябвало да бъдат вписани в главния закон на страната, са изискване в преговорната рамка и в случай че не бъдат признати няма да бъде планувана втората междуправителствена конференция, с цел да стартира отварянето на преговорните глави и евроинтеграционният развой на страната ще бъде спрян, както споделят всички политици от европейските страни, които идват в Северна Македония.

 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР