Бившият премиер на Пакистан обжалва присъдата си и 3-годишната си присъда по дело за корупция, иска освобождаване

...
Пакистански адвокат на защитата казва, че бившият премиер Имран Хан
Коментари Харесай

Пакистански адвокат на защитата казва, че бившият премиер Имран Хан иска висш съд в Исламабд да условно присъдата му и тригодишна присъда затвор по дело за подкуп

От MUNIR AHMED Associated Press, 8 август 2023 г., 4:24 ч. Избори. Съгласно законите на Пакистан никой осъден няма право да ръководи своята партия или да участва в избори, или да заема каквато и да е публична длъжност. Но ако присъдата на Хан бъде отменена от Върховния съд на Исламабад, той ще може да оспори предстоящия вот.

В понеделник Панджута каза пред репортери, че бившият премиер е бил в добро настроение и поддържане на „висок морал“ въпреки тежките условия в затвора Attock. Затворът е създаден през 1905 г. по време на британското колониално управление, което приключи през 1947 г., когато Пакистан и съседна Индия стават независими.

Затворът е известен с това, че държи осъдени бойци и най-заклетите престъпници по време на съдебни производства. Панджута каза, че Хан е държан в „малка стая в затвора, където няма климатик и където има мухи през деня и насекоми през нощта“.

Юридическият екип на Кан също се обърна към друг съд в Исламабад, за да потърси по-добри условия за Хан.

Кан преди това беше арестуван през май по обвинения в корупция, което предизвика вълна от бурни протести, които заляха страната. Дни по-късно Върховният съд на Пакистан нареди освобождаването му, заявявайки, че арестът му е незаконен.

След произнасянето на присъдата си в събота Хан поднови призива си за масови протести, но не успя да спечели сила сред поддръжниците си. Хан твърди, че свалянето му от власт е заговор от Вашингтон, правителството на наследника му Шариф и пакистанската армия - обвинения, които и тримата отричат.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР