Бившият премиер на Македония Любчо Георгиевски разкри в интервю за

...
Бившият премиер на Македония Любчо Георгиевски разкри в интервю за
Коментари Харесай

Бившият македонски премиер Георгиевски: От малки ни учат, че всеки миг България ще ни нападне

Бившият министър председател на Македония Любчо Георгиевски разкри в изявление за БГНЕС, че от деца македонците са били възпитавани в комунистическа Югославия, че българите ще ги атакуван. 

" Аз бях боен в Щип. През цялото време ни убеждаваха, че би трябвало да се борим против България, че тя може във всеки един миг да ни нападне. Не ни споделяха да се пазим нито от гърците, нито от албанците, нито от американците, нито от руснаците. Само от България. Нареждаха ни по какъв начин да се държим, по какъв начин да си закопчаваме ризите, предупреждавайки ни, че внедрени български сътрудници единствено чакат да снимат пияни югославски бойци като част от тази агитация, която я имаше даже и в учебните заведения ", посочи той. 

Според него казусът е, че откакто пристигна демокрацията те не са създали нищо - нито промяна на терминологията, нито промяна на историческите усещания.

В речта си Мицкоски употребява най-различни обиди против България

" И в този момент, когато Заев сподели някои за тази обща история, по-голямата част от македонското общество е шокирана. Шокирана е, тъй като се намираме в нещо като военно състояние, в което група от политици, сред които аз, Заев, Пендаровски, Владо Бучковски, някогашният министър на външните работи Денко Малевски, сме част от политиците, които са по-прогресивни и настояват историците да приказват и изследват. Историците обаче са се свили в черупките на някогашните югославски схеми и не излизат от тях. И това е действителността ", посочи Георгиевски.

Той разяснява, че в случай че се огледа македонската историография от последните 30 години, има табу на тематиките от македонската история, много малко от тях се отварят.

" Не отваряме тематики нито свързани с някогашна Югославия, нито с комунизма. Пестеливо отваряме тематики даже свързани с нашите жертви. 80 членове от управлението на Антифашисткото заседание за национално избавление на Македония (АСНОМ) са в пандиза. Какво е нашето отношение по този въпрос? Не знам даже дали всички лица са почтено оправдани. Знам, че първият президент Методи Андонов - Ченто е публично оправдан, само че знам и че има огромна група лица, които не са. Жертвите на комунизма - това е тематика, която се дискутира в страните от цяла Източна Европа ", означи някогашният македонски министър председател.

Думите му би трябвало да залегнат в интернационално юридически документ

Георгиевски акцентира, че в този момент " навлизаме в една в действителност забавна обстановка, в която в случай че бъдем погледнати извън, сме една от дребното страни, обвързваща своя народен обичай единствено с комунизма и комунистическата партия. От либерален аспект това даже е неуместно ".

" Може би през цялото време въпреки всичко крием някои неща към Гоце Делчев и не желаеме да приказваме за тях. Кое е това, което прави Гоце Делчев общ воин на Македония и България? Първо, Гоце Делчев е роден в " булгар вилает " в границите на Османската империя. Това демонстрират документите, неговите братя, неговите родители - значи той израства в тази среда. Второ - главно учебно заведение е учил в екзархията. След това учи в Солунската българска мъжка гимназия, в която са учили всички революционери. От там отива да се образова за български офицер в българското военно учебно заведение. След това става преподавател в българската екзархия. Защо обаче ние крием тази част от македонската история? Казваме единствено, че е бил преподавател. И той, и Даме, и Гьорче, и Пере Тошев, и Никола Карев - всички са били учители в българската екзархия ", отбелязва той.

" Искам явно да порицая доста от тези функционери на ВМРО-ДПМНЕ за това каква история описват за връзките сред Македония и България и за фамилиарните връзки. Това е наистина върховно двуличие ", упорства Любчо Георгиевски.

Въпреки " неприятната " изненада македонският министър председател още вярвал във вероятен пробив

" За някогашния министър на външните работи, който построи цялата си кариера във ВМРО-ДПМНЕ около Доста Димовска и неговото българофилство - всички знаем кой е той. Преди няколко дни гледах и някогашната брачна половинка на някогашен ръководител на ВМРО-ДПМНЕ - също застава срещу България. Поне 4-5 пъти в мое наличие е разказвала за българско-македонската обща история, а преди три дни я гледах - плюе против България ". 

Друг другар от Охрид над 30 години приказва единствено за България. Сега са го поставили за ръководител на ветераните на ВМРО-ДПМНЕ, и той плюе против България. Бивша министърка, чието родословие е от фамилия с непосредствено присъединяване в българската власт през 1941-44 година и чието семейство също е възприемано като българофили - и тя упреква Заев, че продава Македония. Посланик от Брюксел, чийто татко освен че беше българофил, само че и по формулировка македонски българин - и той в този момент излиза с някакви метафизичен тълкования ", разяснява някогашният македонски министър председател и заключава: " Е, възможно ли е такова двуличие да съществува в Македония ? "
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР