Бившият премиер на Каталуня Карлес Пучдемон, който живее в самоналожено

...
Бившият премиер на Каталуня Карлес Пучдемон, който живее в самоналожено
Коментари Харесай

Бившият каталунски лидер Пучдемон ще се кандидатира на изборите за Европейски парламент

Бившият министър председател на Каталуня Карлес Пучдемон, който живее в самоналожено заточение в Белгия, ще се кандидатира в изборите за Европейски парламент на 26 май като лидер на листата на " Заедно за Каталуня ", оповестиха от партията му.

56-годишният Пучдемон, напусна Испания през октомври 2017 година, откакто Мадрид наложи директно ръководство на Каталуня, напомня Ройтерс. Богатата североизточна област едностранно разгласи самостоятелност след референдум, който обаче испанските съдилища не признаха за законен, съобщи Българска телеграфна агенция.

Това е моментът да се направи още една крачка към интернационализирането на правото на самоопределяне на Каталуня от сърцето на Европа към света, разяснява Пучдемон в Туитър.

Той и още петима някогашни каталунски водачи избягаха в европейски страни, другояче щяха да бъдат задържани, в случай че се върнат в Испания. Пучдемон, който бе каталунски министър председател за 22 месеца, е упрекнат в образуване на протест в Испания.

През юли испански съдилища анулираха европейските заповеди за арест против Пучдемон, откакто немски съд постанови, че той може да бъде екстрадиран в Испания, с цел да му бъдат повдигнати други обвинявания - корист с държавни средства, само че не и за протест, състояние, което Испания не одобри.

Лидерът на пронезависимата " Републиканска левица на Каталуня " и някогашен каталунски вицепремиер Ориол Жункерас, който е обвиняем в Мадрид с още 11 каталунски политици за ролята им в процеса за обособяване на Каталуня, също ще взе участие в европейските избори. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР