Бившият премиер Иван Костов подложи на тежки критики работата на

...
Бившият премиер Иван Костов подложи на тежки критики работата на
Коментари Харесай

Иван Костов: Службите висят в безтегловност. Васил Терзиев говори за ДС, както БКП говореха през 1990

Бившият министър председател Иван Костов подложи на тежки рецензии работата на ДА " Разузнаване " и ДАНС, чиято промяна стана мотив за спор на няколко нива сред президент и държавно управление, и сред ПП-ДБ и ГЕРБ.

Костов разказа положението на службите като " доста нежелано " поради позицията, в която ги слага Радев.

Той назова " безусловно недопустимо " държанието на ръководителя на ДАНС, който си позволяваше да дава политически оценки по адрес на критиците си - народни представители, като Кирил Петков и Атанас Атанасов.

В същото изявление той се изрече и мощно резервирано във връзка с акцията на претендента на ПП-ДБ за кмет на София Васил Терзиев, изключително поради обясненията му за ролята на Държавна сигурност за сигурността на България.

" Той би трябвало да направи доста, доста стъпки, в случай че желае да завоюва тези хора - хора като мен и такива към мен, синята общественост. София не е компания, тя е голяма общественост от хора, която междинният ѝ стандарт е по-висок от междинния в Европейски Съюз, което ще рече, че е на по-добро равнище от най-малките богати балтийски страни. Тази общественост не може да се ръководи като компания. Тя желае многостранна подготвеност, доста познания по градоустройство, кръгова стопанска система ", сподели Костов в изявление за БНР.

" Противоречиво му е държанието. Това, което сподели за Държавна сигурност, аз го слушам от 1989-1990, когато стартира поправката на конституцията от Българска комунистическа партия: че не всички в Държавна сигурност са неприятни, че има положителни. Накрая " неприятните " излязоха вербуваните хора, а офицерите се изпокриха и станаха капиталисти. Това е доста неубедително. И знам, че хората, които говореха това, са главната спирачка на българския преход. Тези хора концентрираха съпротивата и бяха водещи в съпротивата на българския преход посредством определяне на правова страна в България, господство на закона ".

Колкото до промяната в службите - той разказа положението им като " безтегловност ".

" Службите нямат зад тила си ръководещото болшинство в Народното събрание и държавното управление. Опора им е президентът Радев, който обаче няма конституционно предоставена функционалност, обвързвана с тяхното ръководство. Той закупи по индиректен път тази функционалност през служебното държавно управление и не желае да се раздели с нея. Но това вкарва службите в спор с ръководещите. Правителството дава отговор за националната сигурност и единствено то реализира стратегическото и оперативното ръководство на службите. Сега държавното управление е препятствано да извършва тази своя функционалност ", сподели той в изявление за БНР.

Костов разкритикува и изказванията на Радев, че се готви " покоряване " на службите, като го упрекна в непознаване на устройството на страната.

" Има затворен управнически развой, който не знам за какво президентът, може би заради към момента недоумение на устройството на страната, назовава покоряване. Мнозинството в Народно събрание прочита кои са националните ползи и цели, разпорежда ги през изпълнителната власт на службите за сигурност и по-късно им дава пари, с цел да свършат тази работа. За всяка функционалност би трябвало да потвърдят, че имат потребност от съответните финансирания... Техните задания се слагат от политиците от ръководещото болшинство, които дефинират целите на националанта сигурност. Ако те се сменят, службите трансформират своите годишни проекти и стратегии. Това е най-демократичната процедура ", сподели той.

Пример на " хаоса ", както той разказа положението на службите, са дейностите на Пламен Тончев (председател на ДАНС), който си разреши да дава политически оценки за критикуващите службата като " вредящи на сигурността на жителите и страната ".

" Излиза, че самата работа си дефинира какво е във щета на сигурността. Няма по какъв начин да бъде едно сериозно изявление за службата да е във щета на сигурността. Самата работа си е присвоила свойството да дефинира ползите на страната в бранша на сигурността. Това е безусловно неприемливо ", сподели още той.

Нарушаването на правилото за политически приоритет е сериозен проблем на службите.

Иван Костов дефинира като съществена уязвимост на службите фактът, че не са дефинирали главната опасност за сигурността на България в годишните си доклади: хибридната експанзия на Руската федерация.

Той не се съгласи и с мненията на президента Радев и неговия консултант Димитър Стоянов, че изгонването на шпионите от Руската черква било преждевременно.

" Самият факт, че прилежащи служби изгонват същите шпиони преди българските, значи, че те работят малко по-добре и са разчели обстановката. Разчели са преди нас, че вредата върху сигурността им ще бъде по-голяма. 5 години е тук този човек ", сподели още той.

На въпроса дали счита, че Делян Пеевски е способен да бъде представител на болшинството по конституционната промяна, Костов отговори:

" Моят братовчед Ангел Александров, който му беше гуру дълго време (б.р. - става дума за някогашния шеф на Националната следствена служба), споделяше, че той бил взел дипломата на Делян Пеевски от Благоевградския университет "
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР