Бившият председател на УС на Левски - Ники Илиев, даде

...
Бившият председател на УС на Левски - Ники Илиев, даде
Коментари Харесай

Ники Илиев: Левски винаги е играел нападателен футбол, трябва да се бори за титлата

Бившият ръководител на УС на Левски - Ники Илиев, даде изявление пред " Тема Спорт ", в което приказва за обстановката в клуба и резултатите под управлението на Делио Роси.

Г-н Илиев, какви заключения могат да се създадат след загубата на Левски в Разград? Какво не доближи на сините, за какво Лудогорец бе толкоз по-силен?

- Лудогорец в този мач сподели, че е с класа над Левски. Всеки знае, че в Разград се влагат доста пари, притеглят се класни футболисти. В момента спортно-технически първенците превъзхождат всички останали тимове в България. Затова на този стадий е напълно обикновено протичащото се. На Левски занапред му следва израстване и надграждане в отбора. Не би трябвало да забравяме, че Делио Роси е единствено от три месеца отпред на тима. Той не е индивидът, който е правил селекцията в тима. Бъдете сигурни, че ще се привлекат нови футболисти през зимата, с цел да може да се вдигне качеството на състава. За всичко това са нужни вложения, освен това съществени.

Италианският експерт е доста подложен на критика, че залага на отбранителна тактичност. Не трябваше ли това да са упованията след привличането на треньор от Апенините?

- Всички знаем доста добре, че Левски постоянно е играл настъпателен футбол. На доста хора може да им е неприятно сега, че тимът играе отбранително. Но физиономията би трябвало да се построява деликатно и последователно, в случай че желаеме да имаме първокласен тим. Просто би трябвало да се даде опция и да има самообладание към Делио Роси. Нормално е той първо да стартира от играта на отбора в отбранителен проект. Виждаме какъв брой плътно се придвижва тимът. Не на вятъра споделям в отбранителен проект, тъй като не приказвам единствено за играчите от отбраната. Според мен има още потребност да се ускори конкуренцията там. Тъй като не мога да кажа, че щом не се позволяват голове, имаме добра защита. Не имам предвид единствено бековете, а всички. Забелязва се, че когато целият тим се пази плътно, Левски съвсем няма никакви проблеми в отбранителен проект. Но при двете контраатаки на Лудогорец се видя, че когато халфовете не поддържат отбраната, има огромни проблеми в самата отбранителна линия. Много е значимо, че точно това построява първо Делио Роси - играта в отбранителен проект. Комплексно присъединяване на всички футболисти в тази фаза. След това съм уверен, че ще се стартира работа за притежанието на топката и в атакуващ проект. Защото Левски постоянно е изповядвал подобен жанр. Сигурен съм, че това го знае и Роси. Но за всяко нещо е належащо време.

Като че ли след загубата от Лудогорец всички отписаха Левски в битката за купата?

- Едно време като юноши на Левски пред нас постоянно е стояло само първото място. Никога не бих се отказал макар разликата в точките. Независимо и от моментното положение и футболистите, с които разполага италианецът. Докато има шансове и благоприятни условия, Левски би трябвало до последно да се бори за шампионската купа. Ние по този начин сме се построили като футболисти на клуба преди време. И това би трябвало да го вършат всички играчи, които идват на " Герена ". Да, възможностите са дребни, откакто изоставането от първия е 11 точки, само че всичко е допустимо. Нормално е на този стадий хората да не са оптимисти. Но с цел да се построи един тим, е належащо време. В момента най-важното нещо, което направи Спас Русев, е привличането на италиански експерт. Две отзиви по въпроса няма. Убеден съм, че нещата ще тръгнат, а и в детско-юношеската школа трябват италиански методисти. Хора, които да предадат своя опит на нашите треньори. Ще е неверно, в случай че се стартира да се сменят наставници, тъй като, който и да пристигна, няма да оправи нещата с магическа пръчка. По-добре да се изтърпи още една година, само че да се построи тим, който да направи положително показване в европейските клубни шампионати и да се бори за шампионската купа. Лудогорец не се построи за два или три месеца. Да си приказваме истината, там се вложиха доста финансови средства. Без да се влагат пари, няма по какъв начин да се доведат качествени футболисти и да се реализиран резултати. Лудогорец също може да изпуска точки до края. Ако на моменти не са и помощите от съдиите, те можеше и да са изгубили досега. Освен това те играят в шампионатите и им се събират доста дуели. Тепърва може да бъркат, само че би трябвало да се има поради и това, че съдиите им оказват помощ в избрани мачове. Макар и с малко, само че в извънредно значими положения и обстановки. В тях реферите се намесват и в последна сметка трите точки са за разградчани. Според мен те нямат потребност от тези неща, тъй като са класен тим. Но за жалост това нещо също въздейства на класирането. Видя се, че много картони бяха спестени в мача с Левски, че не се мери с идентичен критерий към другите тимове и Лудогорец.

Споменахте европейските клубни шампионати. Нямаше ли да донесе тактиката на Делио Роси триумф в мачовете с Хайдук?

- Един Господ знае това. Но без значение че се взеха 14 нови играчи, качеството е напълно малко. Простата причина е, че първото нещо, което Левски мислеше през последните години, е да оправи финансовото си положение, да се погасяват задълженията към Национална агенция за приходите. Левски първо трябваше да стане един финансово постоянен клуб и тогава да мисли за качествени футболисти и вложения в ДЮШ.

Какви играчи би трябвало да се притеглят през зимата?

- На този въпрос най-добре ще отговори Делио Роси. За мен трябват още качествени футболисти, с цел да може Левски да стигне и да задмине Лудогорец. Знаем, че костват доста пари.

През този сезон най-реално наподобява тимът да гони купата, ще се изправи в 1/4-финал против Дунав в Русе...

- И би трябвало да я завоюва. Няма по какъв начин в Левски да се мисли за нещо друго с изключение на шампионската купа и Купата на България. Няма защо да ги слагаме тези цели пред футболистите. Те сами би трябвало да го знаят това, когато идват в Левски. Винаги е било по този начин. Не бих споделил, че тимът не е в положително положение, само че има мачове, в които не играе на висота. И отново стигаме до парите - няма по какъв начин да се настигне Лудогорец, в случай че Левски продължава да притегля евтини играчи. Необходимо е качество.

Давид Яблонски е водещият изпълнител на Левски. Какво е мнението ви за чешкия бранител?

- Яблонски добре се нарежда в противниковото наказателно поле при статични положения. Затова и вкарва. Опитва се да изпреварва съперника, когато играе в отбрана. За страдание виждам проблеми, когато се изправи очи в очи със противник. По-бавен е и на моменти не извършва напътствията, че би трябвало да нападна съперника, вместо да се отдръпва обратно. Защото по този начин основава празни пространства за нападателите на съперника. Това се видя при втория гол за ЦСКА, а по-късно и при загубата от Лудогорец - приказвам за попадението на Мисиджан. Яблонски има какво да работи по отношение на играта в отбранителен проект. Хубавото нещо е, че бележи голове, и аз ще се веселя да продължава да осъществя попадения. Дори да изпревари достижението ми от 7 гола в един полусезон. Но има недостатъци, които е належащо да почисти, и Делио Роси доста добре го знае. Подобни грешки се виждат и при исландеца Холмар Ейолфсон. Големият проблем е, че Левски няма бързи централни бранители. За бековете мисля, че няма потребност приказваме.

В последните няколко мача Габриел Обертан не е на равнище и от това страда играта в офанзива...

- С право отнася рецензии, макар че той е най-качественият футболист в Левски. Не знам на какво се дължи неговият спад във формата през последните три-четири мача. Играта на сините доста стартира да зависи от него. Когато се показва на равнище и има въодушевление, Левски основава с лекост положения. Отборът доста разчита на него и той би трябвало да си направи заключения за играта, която демонстрира напоследък.

Какво е мнението ви за Жорди Гомес?

- Честно да ви кажа - доста не ме е впечатлил досега. Единственото качествено попълнение от тези 14 футболисти е Габриел Обертан. Трябват още като него.

Предстои дуел с Локомотив (Пловдив) на " Герена ". Смърфовете са с нов треньор за конфликта в София. Какво да чакаме от този мач?

- Задължително Левски би трябвало да победи. Необходимо е тимът да стартира постепенно да построява някакъв жанр за идната година. Убеден съм, че Роси по най-хубавия метод ще употребява подготовката. Тогава той ще си направи и селекция. Нещата ще се оправят, само че би трябвало време.

 Левски с един от най-слабите сезони против водачите
Левски с един от най-слабите сезони против водачите

" Сините " не съумяха да бият нито един от водещите тимове след първата фаза
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР