Бившият председател на Управителния съвет на АПИ инж. Лазар Лазаров

...
Бившият председател на Управителния съвет на АПИ инж. Лазар Лазаров
Коментари Харесай

Ясно е кой е позволил по-висока скорост в участъка на АМ Струма, където загинаха 45 души

Бившият ръководител на Управителния съвет на АПИ инж. Лазар Лазаров е одобрил нарастване на скоростта на Автомагистрала " Струма " от 90 км/ч. на 120 км/ч. Според документи, с които разполага, това се е случило още през юли, 2013 година.

Припомняме, че след огромната автобусна покруса на Автомагистрала " Струма " беше изяснено, че - към този момент 14 години. От думите на служебния районен министър арх. Виолета Комитова стана ясно следното: Историята на този път стартира от 2002 г, с утвърден механически план и позволение за градеж. През 2006 година има в допълнение позволение за градеж на пътни възли. Акт 15 е публикуван през 2007 година и се води скоростен път с позволена скорост 90 км/ч. Незнайно за какво, през 2013 година скоростта е увеличена на 120 км/ч.
Богдан Милчев: Мантинелите на нещастието на " Струма " са инсталирани погрешно
Институтът за пътна сигурност разпореди на интернационален инспектор да направи инспекция на пътните условия на автомагистрала " Струма " след ж...

Съгласно документите, с които разполагаме, в средата на 2013 година инж. Лазар Лазаров е изпратил писмо на компания " Битулайт " ООД на 17.07.2013 година, в което осведоми компанията, че АПИ приема показаната два дни по-рано оферта и разпорежда на същата да изготви " Проект за краткотрайна организация на и одит за пътна сигурност по отношение на увеличение на оптимално допустимата скорост на път I-1/E-79/, в сектора от км 287+450 до км 305+220 /Лот 0 на Автомагистрала " Струма " / на 120 км/ч , както и привеждане на сектора според направения план ". От писмото излиза наяве, че цената за тази услуга е 19 796 лева без Данък добавена стойност , а срокът е до 19.07.2013 година

Два дни по-късно Лазаров изпраща мнение до шефа на ОПУ Перник, в което показва единодушието на АПИ да бъде въведена препоръчаната в плана организация на придвижването. Той акцентира, че монтирането на пътните знаци би трябвало да завърши до 23.07.2013 година, а действието на сигнализацията до бъде до подписването на Акт 16 за Лот 0 на Автомагистрала " Струма " – пътен възел Даскалово – пътен възел Долна Диканя.

разполага и с одитния отчет на компания " Битулайт " на 26-28 юли, 2013 година. От него излиза наяве, че пътната организация обгръща само отвесна сигнализация /знаци/ и хоризонтална маркировка. В отчета е посочено, че на няколко пътни прави защитната ограда е очевидно по-ниска от нормативните условия. Освен това тук-там не е занулена, стартира и свършва ненадейно - т.е. не е приведена съгласно нормативните условия, които са в действие от 2011 година Докладът обследва в конкретика няколко кръстовища и отбивки, само че измежду тях не е мястото на (км 31+900). Също по този начин е посочено, че част от светлоотразителните детайли не извършват предназначението си - върху това беше обърнато внимание от пътни специалисти след автобусната злополука в този момент. Участъкът е по-тъмен спрямо другите лотове от същата автомагистрала. Изрично е посочено, че уязвими участници в придвижването са мотоциклетистите - поради зацапване на пътната настилка от инертни материали, които може да се появяват на пътя поради необезопасени скатове. Съответно, крайното умозаключение е, че при скорост 120 км/ч и по-висока, при паднала земна маса на пътя поради необезопасени към оня миг скатове може да има съдбовна злополука. Дадени са рекомендации за премахване пропуските, категорично е посочена замяна на светлоотразителите, както и оправяне на оградата. В резултат са били изменени главно знаците за скорост.

Резултатите от инспекцията, предоставена от Комитова, демонстрираха, че знаците и мантинелите не са изменени от откриването на правата през 2007 година до момента. Според плановата документи напречния профил в региона на злополуката би следвало да бъде към 4%. При направените замервания в този момент този индикатор се удостоверява, подчертаха участниците в работната група, направила инспекцията. Те обясниха, че съгласно нормите за подобен надолнище скоростта е до 90 км/ч. каквато е и по план и с каквато е открита пътната права преди 14 години.
Ясна е повода за запалването на рейса на " Струма "
Известна е повода за възникването на пожара, а също по този начин и първичното му огнище в рейса с македонски туристи, който катастроф...

Остават неразбираеми аргументите за какво Лазаров не е наблегнал в плана за смяна на скростта и разбор на напречния профил, а на процедура се е лимитирал със знаци и маркировка, поради съществуването на виражи в сектора. Освен това планът е за краткотрайна организация на придвижването на действителен път в употреба, издигнат с детайли за автомагистрала, нормативно обезпечаващи пътната сигурност при скорост 120 км/ч. Но данни на Министерство на вътрешните работи за 2020 година, в сектора, където стана злополуката с рейса, няма централизация на пътни произшествия. Отсечки с централизация на произшествия за 2020 година по данните на полицията на територията на област Перник са секторът от км 35+500 до км 36+100 на Автомагистрала " Струма " и път I-1 София – Кулата от км 287+000 до км 287+300, съвпадащ с пътен възел " Даскалово " на Автомагистрала " Струма ".

Още:

Автор: Добринка Златкова; Ивайло Ачев

Още от ОБЩЕСТВО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР