Бившият председател на Районния съд в Раднево осъди прокуратурата на

...
Бившият председател на Районния съд в Раднево осъди прокуратурата на
Коментари Харесай

Съдия, оправдан за закана с убийство, осъди прокуратурата на 300 хил. лв.

Бившият ръководител на Районния съд в Раднево осъди прокуратурата на 300 хиляди лева обезщетение за неимуществени вреди, които претърпял поради повдигнато обвиняване, по което след това е бил дефинитивно оневинен.

Решението е на Софийски градски съд, като не е дефинитивно и може да се апелира пред Апелативен съд - София.

През ноември 2014 година съдията е бил притеглен като обвинен по тази причина, че на 5 септември 2013 година звъннал по телефона на деловодителката Йовка Митева и ѝ се заканил с ликвидиране. По думите на дамата той й споделил: " Мръсна к***, в този момент ще сляза долу и ще ти счупя ръцете и краката, ще смачкам теб и майка ти, ще затрия целия ти жанр до последното семе, ще избия цялото ти семейство, ще отрежа главата ти, ще изпълня устата ти с червеи ".

На три инстанции той е бил оневинен, а окончателното решение на Върховен касационен съд е от април 2020 година Съдиите одобриха за потвърдени изречените думи и неприемливото държание на Драганов, само че са е единомислещи, че това не е закана с ликвидиране, която би провокирала боязън у деловодителката. Тя е подала сигнала 8 месеца след случката във Висшия правосъден съвет, като през това време е работила със съдията. В хода на делото стана ясно, че по това време магистратите и чиновниците в Районния съд са били разграничени на враждуващи лагери и в съда е имало извънредно влошената работна атмосфера. Докато са продължавали делата против него той е бил отхвърлен от служба.

След оправдаването на арбитър Драганов той е подал искова молба до съда за обезщетение от 350 хиляди лева за претърпените морални вреди и още 7700 лева за разходи.

В исковата си мола до съда той декларира, че преди повдигането на обвиняването бил уважавана персона в обществото, освен в Раднево, само че и в страната. Имал убеденост в себе си, в знанията и опциите си и одобрени от виталния му опит чувства за лични чест и достолепие. Смятал себе си за почтена персона, професионално и морално отдадена на работа в полза на обществото. Вследствие нелегално повдигнатото му обвиняване тотално се трансформирал метода му на живот и личното му схващане за положително и зло. Отделно от това обвиняването провокирало дълбоки разтърсвания в фамилния му живот. Независимо от влязлата в действие оправдателна присъда, настройката на близките към него като към евентуален палач не била минала и страхът им, както и нежеланието им да контактуват с него, били все по този начин настоящи. Появили се голям брой изявления и мнения в районни и централни, национално показан медии, което се отразило отрицателно в връзките му със фамилията и другари.

Софийски градски съд одобри, че Драганов в действителност е претърпял тези морални вреди и те следва да бъдат възмездени по правдивост с обезщетение в размер на 300 000 лева, написа " 24 часа ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР