Бившият председател на правителството в Каталония Карлес Пучдемон и екс-заместникът

...
Бившият председател на правителството в Каталония Карлес Пучдемон и екс-заместникът
Коментари Харесай

Издирваният от Испания Пучдемон става евродепутат

Бившият ръководител на държавното управление в Каталония Карлес Пучдемон и екс-заместникът му Ориол Жункерас завоюваха места в новия Европейски парламент, оповестява испанският El Pais.

Все още обаче не е ясно дали двамата политици ще могат фактически да заемат своите места, защото те са обекти на правосъдно следствие в Испания. Пучдемон сега се намира в Белгия, където избяга от испанското правораздаване след референдума за самостоятелност на Каталония, приет от Мадрид за противозаконен. За да заеме мястото си в Европарламента, той ще би трябвало първо да се яви в Мадрид.

Жункерас е арестуван под стража в Испания с обвиняването за подготовката и провеждането на нелегитимния референдум от 2017 година за статута на Каталония. Адвокатът на Пучдемон Гонсало Бойе споделя пред El Pais, че подзащитният му политик счита да участва на церемониалната сесия на 2 юли в Страсбург, без значение от всички условия. Но не е прецизирал по какъв начин тъкмо възнамерява да направи това.

Пучдемон избяга в Белгия скоро след отстраняването на ръководителя на женералитета в края на октомври 2017 година В Испания против него и редица поддръжници бяха повдигнати обвинявания в фракционизъм, подстрекаване към бунт и финансови измами след референдума за самостоятелност на Каталония. Ако се завърне в страната, той може да бъде арестуван.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР