Бившият председател на Народното събрание, депутатът от ГЕРБ и един

...
Бившият председател на Народното събрание, депутатът от ГЕРБ и един
Коментари Харесай

Димитър Главчев: Полагаме усилия да върнем загубеното чувство за справедливост у хората

Бившият ръководител на Народното събрание, депутатът от ГЕРБ и един от създателите на партията Димитър Главчев приказва за новия политически сезон, за свадите на опозицията, за ескалацията на омразата и други. в изявление за „ Новини.бг.”

- Бурно потегли този политически сезон, господин Главчев – три министерски оставки, номинации за нови министри, опозицията потегли измежду народа и така нататък Всичко това няма ли да се отрази отрицателно на работата в Народното събрание?

- Хубаво е всичко, което се случва, да е в интерес на гласоподавателите, които са ни пратили нас, депутатите, да работим в Народното събрание. По разпоредбите на демокрацията нещата са подредени по този начин – политическите партии се явяват на избори, гласоподавателите дават своя избор, според своите желания и се образува Народното събрание, а болшинството в него образува кабинет. Не инцидентно разяснявам по този начин обстоятелствено. Колегите от опозицията взеха решение вместо 79 души в Народното събрание да оставят единствено 20, макар волята на гласоподавателите, които са ги пратили в Народното събрание. Според правилника на Народно събрание 20 души от една група нищо не могат да създадат. Друг е въпросът и че със 79 души не могат да даже да изискат оставката на ръководител или зам.-председател на събранието. В последна сметка най-важно е да се върви в посоката, която желаят гласоподавателите. А те желаят да се усъвършенства качеството на живота им. Смятам, че ние, от ГЕРБ, явно до момента се оправяме добре, веднага като печелим парламентарните вотове в последните години. Но това пък никога не трябва да ни успокоява, а да продължим да работим в полза на хората.

- Днес излезе проучване на социологическа организация „ Медиана”, което сочи, че интервюираните стопяват разликата сред вас и Българска социалистическа партия. Това на политическите земетресения в последно време ли се дължи?

- Разбира се, че има политическо напрежение в последно време и никой не го отхвърля. Но кой го подклажда? Разбирам хората, които от близо 30 години чакат смяна и се питат „ Хайде, бе, по кое време ще свърши този преход?”. Българите са рационални и си дават сметка, че през цялото това време освен ГЕРБ е управлявал. Затова съпоставят, когато им дават обещание популистки розово бъдеще незабавно и на момента. Знаете ли, не ми се ще да разясня социологическо проучване. В него по принцип с изключение на изследване, се прави и образуване на публичното мнение. Пък и не е загадка за никого коя организация какви пристрастия към политически партии и политици има. Хубаво е въпреки всичко пристрастията да не им личат доста, когато показват своите проучвания.

- Освен опозицията, някои политолози и социолози също заговориха за предварителни избори. Поскъпването, което към този момент стартира поради цените на газа, няма ли да налее вода в тази „ мелница”?

- На кого е прелестно да се покачват цените? Само че цената на газа е справедлива, тя се образува на пазара. Задача на ръководството е да противодейства на повишаването с повишението на приходите. И както се вижда – държавното управление незабавно реагира.

- Но пък заслужено реагират и хората, заети в частния бизнес, че нарастването е единствено за публичния бранш?

- Вижте, илюзия е, че на всички на калпак ще се дадат по 10% нарастване на заплатите. Това е междинният %, а директните ръководители, които атестират своите чиновници, ще преценят на кого по какъв брой да дават. Така се работи във финансовите среди. Мога да успокоя хората, че напъните на ръководството са ориентирани към това да се запушат дупките, от които изтичат бюджетните средства – битка с контрабандата, с изпирането на пари. Залагаме очаквания в битката с корупция и новосформираните органи за това. Хората чакат правдивост.

- Така е, целият преход отиде в напразни очаквания за това справедливостта да спечелва. Не е ли извънредно време да стане?

- Убеден съм. Не мога да си изкривявам душата – възприятието за правдивост на хората е накърнено. Мога да кажа обаче, че ние, от ГЕРБ, се стремим да поправяме това. Допускаме неточности, ние сме естествени хора като всички останали, знайно е и че във всяко стадо си има мърша. Но се стараем да оправдаваме доверието на нашите гласоподаватели. Кажете, кое друго държавно управление или парламентарна група са освобождавали толкоз хора, при направени волни или неволни неточности!

- Утре какво ще се случи в пленарна зала във връзка на оставките на министрите и номинациите?

- Вече всички позиции са ясни, с изключение на доста говорене, не чакам нищо друго.

- Не е ли необичайно, че съдружните ви сътрудници от Оперативна програма оспориха обществено решението на премиера да отдръпна своите министри?

- В това си държание съдружните сътрудници в този момент малко ми припомнят на държането на предходните от „ Реформаторския блок”. Иначе несъмнено считам, че сегашните ни сътрудници са по-толерантни и се държат по-колегиално. В одобрените демокрации има език на политиката, който споделя, че ръководещото болшинство би трябвало да поддържа решения на кабинета и премиера.

- А вие в ГЕРБ разклатихте ли своята сплотеност във връзка на тези оставки – министрите бяха предпазени от някои ваши и то елитни политици?

- Разговори имаше, само че чак пък да се поясняват като ерес и разцепление, е доста мощно пресилено. Управленската коалиция е постоянна. Но на опозицията, която спекулира с цялата обстановка, ще напомня един абсурден образец от тяхната процедура. Вие безспорно си спомняте, когато министър председателят Пламен Орешарски предложи за началник на ДАНС Делян Пеевски? От групата на Българска социалистическа партия тогава споделиха: „ Ако не се поддържа предлагането, пада правителството”. Това е неприятен образец, само че е индикативен за опозицията. То по-добре да беше паднало тогава държавното управление им...

- Омразата от ден на ден ескалира в обществото ни, политиците имате ли виновност за това?

- Притеснява ме в действителност този факт. От ГЕРБ се стараем да приказваме умерено и уравновесено, да не атакуваме нападателно съперниците ни, с цел да не даваме неприятен образец. Общо за нас, политиците от всички партии, мога да кажа, че от ден на ден би трябвало да четем надписа на входа на Народното събрание „ Съединението прави силата” – той има смисъл и значение.

- Как бихте определил президента Румен Радев - балансьор, обединител на нацията или „ за едни майка, за други мащеха”?

- Всеки самичък взема решение какво държание да има на поста, който заема. И бере плодовете от това. По Конституция той е обединител на нацията. Но му проличава, че е привързан към партията, която го издигна – Българска социалистическа партия. Само че предходната седмица ни изненада - направи нещо ново като съобщи, че няма потребност от предварителни избори, тъй като няма опция на настоящето ръководство – нито в Народното събрание, нито отвън него. Не давам ухо на слуховете, че щял да трасира пътя на възможна партия на шоумена Слави Трифонов...

- Стръвно ви подлагат на критика довчерашните ви сътрудници от Реформаторския блок, които са отвън Народното събрание, за какво?

- И ние се питаме – за какво, откакто сме в едно европейско семейство – на ЕНП. Но техните тези все по-плътно се приближават до Българска социалистическа партия, та не зная до каква степен са десни...За мен е неразбираемо, по-добре да ги попитате тях каква е идейната им база и сходност с левите.

- С какво стартирате работа всъщност в Народното събрание?

- С най-важният закон за годината – бюджета. Чрез него ще станат ясни политиките ни. Най-важно е повишението на приходите, тъй като в действителност сме с най-ниски заплати в Европейски Съюз и това не трябва да продължава, тъй като хората чакат друго. Финансовата непоклатимост е в основата на всичко останало. Също по този начин ще довършим работата си и върху нормативите в опазването на здравето, обществените действия, образованието и други.

- Има ли провокация, която няма да можете да издържите и ще сдадете мандата?

- Смятам, че си вършим съзнателно работата и това е най-важното. Няма такава провокация. „ Оставете ни да си работим умерено, стига с тия избори” – това ми споделят хората на мен, а аз непрестанно се срещам с тях.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР