Бившият посланик на Република България в Съединените щати и вицепрезидент

...
Бившият посланик на Република България в Съединените щати и вицепрезидент
Коментари Харесай

Елена Поптодорова: Процедурата по импийчмънт на Тръмп ще върви интензивно

Бившият дипломат на Република България в Съединените щати и вицепрезидент на Асоциацията на Атлантическия контракт Елена Поптодора разяснява в студиото на Българска национална телевизия започването на процедура по импийчмънт на президента Тръмп. Поптодорва изясни, че казусът се корени в това, че той се е опитал да ангажира непозната страна във вътрешнополитически въпрос.

Във връзка с позицията на Австралия за проблема с Джок Полфрийман, Тодорова разяснява, че е типично за англосаксонската система заради опасения от неправда и неприятно отнасяне, тези страни да упорстват наказването да се излежава на лична територия.

Поптодорова показа персоналното си мнение за публичната реакция по тематиката с Полфрийман.
" Опасявам се, че тук има по-силна реакция в сравнение с в други сравними случаи. И го свързвам с това, че става дума за непознат жител. "
Бившият ни дипломат в Съединените щати разяснява стартирането на процедура по импийчмънт на Доналд Тръмп.
" Процедурата е тръгнала. Тя ще върви и то доста интензивно и доста трагично, тъй като е в предизборния интервал. Тези две години, които остават, до приключването на мандата на Тръмп, в действителност ще минат под този знак ", предвижда Поптодорова.
Тя напомни, че в историята на Съединени американски щати процедурата по импийчмънт нито един път не е завършвала със събаряне на президента.
" Импийчмънт се постанова тогава, когато са сложени на риск националните ползи на страната. Не просто вътрешни политически борби, а изцяло националният интерес на Съединените щати. Това се провидя в тази стенограма, която най-накрая видя бял свят. "
Поптодорова изясни и къде мнозина откриват нередността в молбата на Тръмп към украинския президент да проверява един от водещите кандидати за номинацията на демократите за президент Джо Байдън:
" Нередното е това, че той ангажира непозната мощ да се намеси във вътрешен политически развой. Нередното е и това, че той употребява позицията и тези свръхправомощия, които са дадени по конституция на американския президент, с цел да реализира персонална полза ".
Тя добави, че близо 300 някогашни чиновници от всички разследващи организации са излезли с обществена декларация, в която упорстват процедурата по импийчмънт да продължи.

Поптодора разяснява тематиката с рухването на визите за българските жители, пътуващи към Съединените щати, и позицията на президента Румен Радев, че определянето ни като стратегически сътрудник би трябвало да води и до свободно пътешестване сред двете страни.
" Формално стоят тези същи условия, които са до болежка познати на всички ни, и това е процентът отводи, който ту отива нагоре, ту слиза. Но в никакъв случай не слиза задоволително, под тези заветни 3%, поради които към този момент може да се премине и към събаряне на визите. "
Поптодорова счита, че има и добави съображения, поради които визите остават за петте страни от Европа, които са избрани като стратегически сътрудник на Съединени американски щати.

Тя разяснява и избора на Кристалина Георгиева за ръководещ шеф на МФВ като сподели, че това е личен триумф на Георгиева, за който заслужава хвалба.

Целия диалог гледайте във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР