Бившият полковник от военното разузнаване на руското Министерство на отбраната

...
Бившият полковник от военното разузнаване на руското Министерство на отбраната
Коментари Харесай

Високопоставен руски офицер се съгласи да свидетелства в Хага

Бившият полковник от военното разузнаване на съветското Министерство на защитата (ГРУ), а по-късно старши инструктор на ЧВК " Вагнер " и един от командирите на ЧВК " Редут " Игор Саликов реши да свидетелства за съветските военни закононарушения в Украйна пред Международния углавен съд (МНС) в Хага, съобщава Deutsche Welle.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 12235
Той твърди, че е воювал в Сирия и Африка като част от вагнеровците, а през 2014 година е бил в Донецка и Луганска област, в това число като шеф на 4-ти отдел за специфични интервенции на " Генералната прокуратура на ДНР “. През 2022 година Саликов взе участие в пълномащабното навлизане в Украйна, по време на което командва поделение на ЧВК " Редут ".

По думите му той е бил очевидец на закононарушенията на съветската войска, по-специално на " интервенции под подправен байрак " в Донбас, " зверства против цивилни ", изтезания и изтезания на военнопленници и похищение на деца, които са били " превозени през границата в Беларус.

Бившият съветски боен споделя, че е напуснал Русия със фамилията си през юни 2022 година Сега той е отлетял от Кейптаун (ЮАР) за Нидерландия, където има намерение да потърси политическо леговище. На 10 декември Саликов е написал признание, адресирано до прокурора на МНС Карим Хан и ръководителя на МНС Питър Хофмански, което е предал посредством плана Gulagu.net. Основателят на правозащитния план Владимир Осечкин твърди, че персонално е записал документа в системата за документооборот на МНС в Амстердам.

В същото време Осечкин се обърна към управлението на МНС с искане за ограничения за сигурност за Саликов, който от лятото на 2023 година отдалечено даваше показания пред прокурорите на Главната прокуратура на Украйна и очакваше разпит от Следователи на МНС.

Саликов не разчита на имунитет против наказателно гонене от МНС и е подготвен да дава отговор за съучастничество в експанзия против Украйна, означи Осечкин. През последните шест месеца някогашният полковник от ГРУ написа книгата " Не на войната! " за събитията от 2014–2015 и 2022 година Сега той написа втора книга, " Вагнер: Армията на Кремъл ", с цел да способства за прекратяването на войната.

" Можете да се съгласявате или не с Игор, само че никой не може да отхвърли неговата храброст и увереност. Той беше първият съветски боен, който самичък дойде в Хага и е подготвен да дава отговор за това, което направи, помагайки на интернационалното следствие и правораздаване ", отбелязва Gulagu.net, представен от " Медиапул ".

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР