Бившият перуански президент Алберто Фухимори, който излежаваше 25-годишна присъда за

...
Бившият перуански президент Алберто Фухимори, който излежаваше 25-годишна присъда за
Коментари Харесай

Бившият перуански президент Фухимори излезе от затвора

Бившият перуански президент Алберто Фухимори, който излежаваше 25-годишна присъда за нарушавания на човешките права по време на ръководството си, бе пуснат от пандиза в сряда вечерта, откакто съд възвърне помилването му от 2017 година, съобщи Ройтерс.

Най-висшият съд в Перу почете във вторник искане за възобновяване на помилването на 85-годишния Фухимори по хуманни съображения макар възраженията на Междуамериканския съд по човешките права и на фамилиите на хора, потърпевши при ръководството на някогашния водач.

Фухимори излежа към 16 години от присъдата си, откакто бе екстрадиран от Чили през 2007 година, отбелязва Ройтерс.

Във връзка с възобновяване на помилването му управляващите подредиха незабавното му освобождение от пандиза.

Поддръжниците на някогашния президент считат, че той е избавил Перу от тероризма и икономическата съсипия.

Критиците му обаче настояват, че той е потъпкал демокрацията и че по време на битката на държавното управление му с партизански групировки са били осъществявани нарушавания на човешките права.

Фухимори бе наказан през 2009 година за това, че е наредил убийството на 25 души през 1991 година и 1992 година, написа Българска телеграфна агенция.

През 2017 година обаче той бе опрощение. Помилването неколкократно бе анулирано и действието му бе преустановявано от разнообразни съдилища, само че по-рано тази седмица бе възобновено от перуанския парламентарен съд.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР