Въпреки заповедта за освобождаване под гаранция, Имран Хан остава в затвора по „случай с шифроване“

...
Бившият пакистански премиер Имран Хан получи някои редки добри новини
Коментари Харесай

Бившият пакистански премиер Имран Хан получи някои редки добри новини на правния фронт, когато Върховният съд на Исламабад условно отложи присъдата му от три години затвор за корупция случай и нареди освобождаването му под гаранция.

Но радостта му беше кратка във вторник, тъй като специален съд в Исламабад го нареди да остане в ареста във връзка със „случая с шифрограмата“ и инструктира властите да го представят пред съда в сряда.

Случаят с шифъра е свързан с дипломатически документ, за който се твърди, че е изчезнал, когато е бил притежание на бившия лидер.

70-годишният Хан беше осъден на 5 август от първоинстанционен съд за това, че не е декларирал активите, които е натрупал от продажба на подаръци, получени от чужди правителства и лидери по време на премиерството му от 2018 г. до 2022 г.

Миналата година вот на недоверие в парламента го отстрани от поста. Оттогава Хан многократно е твърдял, че шифърът, или дипломатическата телеграма, съдържа доказателство, че е имало воден от Съединените щати заговор с могъщата армия на Пакистан за неговото сваляне.

САЩ многократно са отричали подобно участие, както и пакистанската армия.


След присъдата му в началото на този месец Пакистанската избирателна комисия обяви Хан за недопустим да участва в избори за най-малко пет години. Въпреки решението от вторник на двучленен състав на Върховния съд на Исламабад, дисквалификацията все още е в сила, според някои правни експерти.

„Важно е да запомните, че само присъдата е условна, а не действителната присъда“, каза адвокатът Мирза Моиз Баиг пред Al Jazeera след разпореждането на съда.

„Като се има предвид, че пакистанската конституция забранява на осъдени да се състезават в избори, Хан продължава да остава дисквалифициран от изборната политика“, каза Байг, добавяйки, че той също така остава недопустим да ръководи своята партия Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI).< /p>

„Няма доказателства“

Федералната агенция за разследване регистрира дело срещу Хан и близките му помощници за предполагаемо споделяне на информация по кабела „шифър“ и нарушаване на наскоро създадения Закон за официалните тайни.

Предполагаемият документ е публикуван от The Intercept, който твърди, че източникът на тайната телеграма е военен служител, а не PTI партията на Хан.

Хан каза, че документът вече не е в негово притежание и не знае къде се намира.

Сайед Зулфикар Бухари, говорител на PTI, приветства решението на Върховния съд на Исламабад да спре присъдата на Хан и каза, че основният приоритет на партията е да върне лидера си у дома.

Но след специалната съдебна заповед за задържане на бившия премиер Бухари изрази недоволството си.

„Абсурдно е Законът за служебната тайна да се налага без каквато и да е правна основа. Дали законите и драконовските поправки в тази страна са насочени само към един човек/партия? Или има ли полза от закона за хората?“ той написа в X, известен преди като Twitter.

Интазар Хюсеин Панджута, член на правния екип на PTI, представляващ Хан, също постави под съмнение продължаващото лишаване от свобода на Хан и каза, че „никаква правдоподобна“ причина не може да го оправдае.

„Няма доказателства срещу него. Тази присъда трябваше да бъде отложена още в началото на нашето обжалване и нямаше нужда да губим толкова много време, тъй като това не беше окончателното решение“, каза той пред Al Jazeera.

Адвокатът критикува и заповедта на спецсъда за задържане на Хан.

„Това е незаконна заповед и, най-важното, много подозрителна, тъй като никъде не се споменава дата и не може да се определи кога е приета. Трябва да е черно на бяло и ясно да отразява кога е минало това. Ще оспорим това, тъй като е против закона“, каза Панджута.

Законността на Закона за официалните тайни, по силата на който се разглежда делото за шифъра, беше поставена под въпрос този месец, когато президентът Ариф Алви, самият той член на PTI, заяви, че никога не е подписвал изменените закони.

Измененията, които дават на властите повече правомощия да преследват хора за действия, извършени срещу държавата и военните, бяха представени на Алви от парламента в оставка. Но на 20 август президентът каза, че никога не ги е подписвал.

Според конституцията на Пакистан, ако президентът не подпише проектозакон или не го върне със своите забележки или възражения в рамките на 10 дни след като е преминал през двете камари на парламента, той става закон.

Конституционният експерт Реза Али оспори позицията, заета от служители на PTI, и каза, че изявлението на президента в социалните медии не е достатъчно, за да попречи на промените да влязат в сила и партията трябва да се обърне към съда, за да обжалва.

„Освен ако уведомлението, издадено от правителството, не бъде оспорено в съда, въпреки дефектния му характер, то остава в полето. Изявлението на PTI е неточно“, каза Али, базиран в Лахор адвокат.

„Тъй като съдът не отмени измененията, те остават в сила. Публикуването на съобщения в Twitter не го обезсилва и ако PTI вярва толкова силно, трябва да се подаде петиция в съда.“


Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР