Бившият нападател и помощник-треньор на ЦСКА Владимир Манчев даде интервю

...
Бившият нападател и помощник-треньор на ЦСКА Владимир Манчев даде интервю
Коментари Харесай

Владо Манчев: ЦСКА не бива да живее в миналото

Бившият нападател и помощник-треньор на ЦСКА Владимир Манчев даде изявление за " Тема Спорт ", в което приказва по редица въпроси - дуела с Лудогорец, шампионските упоритости на клуба, раздялата си с армейците преди близо година и опитите за основаване на напрежение измежду алената общественост. Манчев работи като помощник в екипа на Христо Янев дружно с треньора на вратарите Ивайло Петров-Пифа. Тримата бяха отпред на ЦСКА от лятото на 2015 година до август 2016 година, когато напуснаха след 1:1 с Пирин в Благоевград в 4-ия кръг на Първа лига.

- Г-н Манчев, какви са упованията ви за дуела ЦСКА -Лудогорец?
- Надявам се ЦСКА да победи, тъй като не е обикновено толкоз години към този момент да няма триумф против един съответен противник. 16 мача са доста. Но в последна сметка Лудогорец е добър тим. Представи се на равнище в реванша с Жалгирис (4:1) и няма да е по никакъв начин елементарно. Ясно е, че приказваме за класен, умел състав, който постанова едни и същи футболисти дълги години. На това в огромна степен се дължат триумфите на тима. Според мен ЦСКА може да се опълчи с цялостна готовност и себераздаване. В последните няколко мача с Лудогорец успеха бе изцяло постижима. Но дали самостоятелни неточности, дали липса на шанс, дали нещо друго попречиха да се стигне до трите точки. Не е невероятно, само че би трябвало да се направи безукорен във всички връзки мач.
 
- Има ли някакви преимущества ЦСКА в спортно-техническо естество?
- Предимството съгласно мен е публиката. Това, че се обявяват упоритости за шампионска купа, не би трябвало да бъде голословно. Трябва да е подплатено с майсторство, класа и цялостно себераздаване. Когато тимът стартира да си има вяра, публиката ще го усети и ще носи футболистите на крилете на ентусиазма. Трябва да се заловен играчите, да си повярват, да бъдат като пестник на терена. Това е методът да успееш, в случай че Лудогорец се трансформира в хегемон, а в последните два сезона завоюва шампионата с огромна преднина. За да компенсираш някои недостатъци и дефекти, би трябвало да си доста мощен като тим, колектив и тактическа дисциплинираност. Но ЦСКА има това, което другите го нямат - публиката. И това е доста скъпо оръжие. Играчите би трябвало да се слеят с ентусиазма и упоритостта на ентусиастите. Нужна е искра, да си повярват в приказките за купа. На думи всеки приказва, че ЦСКА би трябвало да е първенец, само че не трябва да се приказва на вятъра. Когато имаш някаква упоритост, тя би трябвало да е подплатена с изявите на терена. Да имаш самочувствие и доста по-голямо предпочитание от това, което се вижда сега, футболистите имат качествата, с цел да са в ЦСКА. Но не трябва да ги демонстрират единствено в един-два мача. Когато даден състезател доближи неизменност в топклуб, какъвто е ЦСКА, тогава може да каже, че е огромен футболист. С една-две мощни срещи няма да останеш в историята и в сърцата на почитателите. Така че тези момчета би трябвало да си повярват и да осъзнаят, че във всеки мач в ЦСКА би трябвало да се потвърждават.

- Самият треньор Стамен Белчев съобщи, че на моменти вижда подценяване към противниците, което приказва, че има проблем от това естество...    
 - Не мисля, че ЦСКА е в позиция да подценява който и да е било. Можеш дашш подценяваш, когато си на върха, а сега ние се стремим към него. Да подценяваме е несериозно. Напротив - нужно е да се работи доста крепко, c много ограничения. Не е елементарно да се реализира задачата, която стои пред ЦСКА. Не бива да живеем в предишното какво и по какъв начин е било. Сега събитията са напълно разнообразни и е нужно да се съобразяваме с тях. Да, има развиване в тима. Напра виха се и доста неща чисто организационно и изключително като база, което бе ше доста значимо. Но занапред следва дълъг път, не става от през днешния ден за на следващия ден. на е ужасно доста работа на всички равнища в клуба. Както и повече дейности на терена и по-малко приказки 

- Сякаш стана казионно при всяко изявление, обвързвано с ЦСКА, да се споделя, че тимът ще завоюва купата...
- То е ясно, че ЦСКА и Левски постоянно се борят за купата. Това не е нужно даже да се споделя. Не е належащо да го споменаваш всякога. Въпросът е да успееш да го направиш. Промениха се много нещата и бързо би трябвало да влезем в час, тъй като изостанахме много. И административните проблеми въздействат. ЦСКА не получи право да взе участие в евро-турнирите, а не се знае дали ще може да играе в тях и следващата година, в случай че завоюва квота. Не бива да се оплакваме, а да се стягаме и да работим. Вижда ce, че няма кой да помогне на ЦСКА клубът самичък би трябвало да си помогне.
 
- И преди сте казвали пред " Тема Спорт ", че против ЦСКА играят роля много странични фактори. Все още ли са налице такива?
- Да, казвал съм го и преди - в последните години ЦСКА е, меко казано, тероризиран на всички фронтове. Говоря най-много като попречване на развиването на клуба по най-различни способи. Всеки го вижда, не е загадка за никого. Доста други клубове разполагат със лична база, която им е подарена, взели са я безплатно. А с ЦСКА не се знае по кое време ще се случи. Надяваме се един ден клубът да разполага с " Армията " и Панчарево. Но това още не е реалност. Което е доста огромен проблем и спъва развиването на ЦСКА във всяко отношение.

- А по какъв начин гледате на опитите да се измисли някакво разделяне в алената общественост?
- Беше изработен опит да се внуши изкуствено разделяне посредством основаването на още един клуб. Нормално е, когато създадеш нещо такова, всякакви хора, които не са удовлетворени, да стартират да му симпатизират. Без значение дали са един, двама или пет незабавно стартират да се вършат някакви съпоставки по медиите и внезапно изкарват нещата като че ли, видите ли, ЦСКА е разграничен. Това е несериозно, само че очевидно може да се направи и се прави от избрани хора и кръгове. Защо го вършат, това си е тяхна работа и проблем. Виждаме, че разполагат с много положителни средства за равнището, на което играят. Но не виждам каква е логиката. За мен е смешно да се обявяват някакви упоритости. Окей, ще влезе този тим във Втора лига, да кажем, че може да влезе и в елита. И след това какво - два клуба с име ЦСКА в Първа лига. Не ми го побира акълът това. Каква е концепцията на цялото това нещо? Защо се прави, по какъв начин считат да съществуват след време? За мен това е парадокс. Но се случват такива неща. Подобна е обстановката и в Румъния, където се появи втори Стяуа, въпреки там драмата да е по-различна. В случая с ЦСКА може би има и някакви други ползи, които прозират, само че ние не ги знаем в елементи и не разбираме дали са стопански или други.
 
- А по какъв начин гледате на желанията на аматьорската групировка да играе на " Армията " домакинските си срещи?
- Не мога да си го обясня. Абсурдно е. За мен някой го режисира цялото това нещо. Друго пояснение в цялата тази подигравка не намирам. Хората, които не са последователи на ЦСКА, единствено се забавляват за сметка на клуба. ЦСКА е освен това от клуб - това е концепция, знак. И всичко това, което се случва, хвърля тиня по името на ЦСКА.

- Фирмата " Ред Енимълс ", зад която стои Гриша Ганчев, завоюва търга за емблемата с оферта за 8 милиона лв.. Как очаквате да се развият процесите в тази тенденция?
 - Оставете парите настрани, аз не разбирам какво толкоз хората са се вторачили в тази емблема  Отборът в А група ли е? В А група е. На " Армията " ли играе "? На " Армията " играе. Какво ги интересува всякакви хора и медии Гриша Ганчев дали ще даде 3, 5 или 8 милиона? Това е едно непрестанно бла-бла, което се изписва съвсем всеки ден. Следя и пресата, и електронните уеб сайтове и това излиза нещо доста значимо. Ние да си го дъвчем... Колко пари ще се дадат, но за какво, но по какъв начин, но по кое време ще се заплати, но на какъв брой вноски... Не го разбирам това. По-важното е, че ЦСКА съществува, че се прави база, че има някакво развиване, което го нямаше в последните години.

- Явно задачата е да се основава напрежение...
- Да, само че хората доста ги вълнува тъкмо това нещо. Не се интересуват играчът X какъв брой е пробягал, какъв брой паса е дал, дали е центрирал тъкмо, какъв брой гола ще вкараме, бранителите дали ще се подредят добре. Нас ни интересува ще се платят ли парите. Докато ни вълнуват такива неща, не можем да се фокусираме върху главното. В последна сметка от футбол ли се интересуваме или от нещо друго?! И имам възприятието, че някои медии съзнателно натъртват навръх тези извъ-нспортни тематики, с цел да се измества фокусът от това, което в реалност става в клуба.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР