Бившият министър на земеделието Мирослав Найденов изрази надежда, че за

...
Бившият министър на земеделието Мирослав Найденов изрази надежда, че за
Коментари Харесай

Мирослав Найденов видя правен пропуск в казуса с къщите за гости

Бившият министър на земеделието Мирослав Найденов изрази вяра, че за нарушаванията с къщите за посетители ще платят тези, които са злоупотребили.

Пред bTV той изясни, че при сегашната обстановка, макар че Държавен фонд " Земеделие " постановява, че някой е отговорен и му дефинира размера на глобата, която би трябвало да заплати, тези пари не могат да се съберат назад, тъй като самата методика е обменена от Върховен административен съд.

Найденов уточни, че тази методика е написана през 2016 година от тогавашния аграрни министър Румен Порожанов, само че съгласно него ставало въпрос за юридически пропуск.

Найденов посочи, че не желае да оправдава Порожанов, само че когато той е подписал въпросния акт, преди него е имало най-малко 10 други подписа.

Смятам, че това е законодателен пропуск - не можеш да дадеш изключителни права на Държавен фонд " Земеделие " и да не му разпишеш едно главно право - да издава нормативни актове, уточни някогашният министър.

Според него обаче значимото е какво ще последва отсега нататък. Найденов подсети, че Комисията по земеделие в Народното събрание незабавно е подхванала ремонти в Закона за подкрепяне на земеделските производители, с които да упълномощи шефа на ДФЗ да може да издава тази разпоредба, като поправката би трябвало да влезе със задна дата и по този метод всички извършители да могат да бъдат глобени.

Той обаче изрази терзание, че това може да се разтълкува като нарушаване на закона, защото става въпрос за изключително законодателство, което би трябвало да се изготви от адвокати. Освен това Найденов не изключва опцията група депутати да сезират Конституционния съд или президентът да наложи несъгласие и в този случай ще има връщане към изходна позиция.

Недобросъвестни бенефициенти могат да се извърнат и към Съда за правата на индивида в Страсбург, тъй като ще кажат, че към този момент са осъдили ДФЗ, на последна инстанция Върховен административен съд е отменил тази методика, а в този момент със особено законодателство се връщат в изходна позиция, разясни някогашният министър. Според него това било положително съображение законодателният акт да бъде нападнат и в случай че отпадне, няма по какъв начин да бъдат събрани наложените наказания.

Запитан кой ще заплаща в този случай Найденов бе безапелационен, че тогава глобите остават за сметка на републиканския бюджет, тъй като Европейска комисия няма да ги признае като разноски.

Да се надяваме, че това законодателство ще успее да мине, тъй като то не касае единствено селските къщи, методиката касае всички извършители на правата на ДФЗ и в случай че този развой не бъде контролиран, изпадаме в обстановка страната да претърпи огромни загуби, съобщи Найденов.

Той уточни, че досега са наложени наказания за към 10 млн., само че какъв брой от тях ще бъдат върнати, той не знаел. Порожанов обаче бе безапелационен, че в случай че законодателството не се промени, тези пари надали ще бъдат събрани назад.

Припомняме, някогашният министър на земеделието Румен Порожанов бе шеф на фонд " Земеделие " от март 2011 до август 2013 година и от 27 ноември 2014 година до февруари 2017 година Преди месец се разгоря скандал точно около парите от тази стратегия, които са отишли в частни вили, а не за развиване на туризма в България. Тогава Порожанов, тогава към момента министър на земеделието, увери, че при определяне на нарушавания парите ще бъдат върнати тъкмо съгласно методиката.

В абсурда се намеси с коментар и министър председателят Бойко Борисов, който изиска при нарушаване отговорните незабавно да се дават на прокурор и увери, че парите ще бъдат върнати от злоупотребилите с тях. Прокуратурата стартира инспекция на всички къщи за посетители, издигнати с евросредства.

До момента на експлоадирането на абсурда от Държавен фонд " Земеделие " са направени инспекции на към 18% от всички къщи за посетители. Тогава земеделският министър Порожанов уточни, че риск анализът е за 5%.

По остарелия програмен интервал 2007-2013 година са издигнати 746 къщи за посетители. Те са финансират с до 200 000 евро. По данни на Министерството междинното финансиране е към 135 000 евро.

Скандалът към този момент коства оставката на зам.-министъра на стопанската система Александър Манолев, който бе упрекнат в корист с евросредствапри създаване на къща за посетители в местността " Чинар куши ", землището на гр. Сандански на стойност 391 160 лв..

Информация, че телефонът й е на уеб страницата за контакти с къща за посетители пък докара до отстраняването и на мотив за на зам.-директора на Държавен фонд " Земеделие " (ДФЗ) Иванка Багдатова-Мизова.

Миналата седмица от ДФЗ увериха, че глобите след заплащане за открити нарушавания при плана по Програмата за развиване на селските региони не се анулират и ще се заплащат от нарушителите, откакто Върховен административен съд анулира наредбата с претекста, че шефът на Държавния фонд няма по конституция пълномощията да разписва такава методика, защото не е овластен за сходна нормотворческа активност. Върховен административен съд постановява, че методиката за установяване на наказания след заплащане е оскъдна. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР