Бившият министър на спорта Радостин Василев не се посвени да

...
Бившият министър на спорта Радостин Василев не се посвени да
Коментари Харесай

Наистина ли виним Лечева, че освободи 91-годишната баба Розка?


Бившият министър на спорта Радостин Василев не се посвени да си направи пиар, наемайки старата жена. В духа на закона обаче пенсионери би трябвало да правят отстъпка място на младите в държавната администрация

Има ли място 91-годишната спортистка Розка Станчева, по-известна като баба Розка, като консултант в Министерството на младежта и спорта? Този фиктивен скандал засенчи в последните дни същинските драми в ММС – закупуването на непотребен програмен продукт за 1,7 млн. лева и раздадените милиони „ в 12 без 5 “ на организации на нулев или най-малък опит.

Медиите обаче не се вълнуват толкоз от това, загрижени за ориста на баба Розка, която със сълзи напуснала ММС, а Лечева дори не поискала да я одобри.

„ Това не е управническо решение, а на ниска цена PR “

В последните дни Весела Лечева упрекна Василев, че ѝ е оставил хаос, некомпетентни назначения, неприятни връзки с федерациите, съмнителни контракти с още по-съмнителни сдружения и скъпоструващ програмен продукт, от който няма потребност.

Радостин Василев пък в отговор упрекна Лечева, че… е уволнила баба Розка.

Според него, тя му е пособия като консултант, макар че съм днешна дата, мъчно някой ще уточни положителните му решения, взети в качеството на министър.

„ Роска Станчева ми помагаше, нейното назначение беше знак на благосклонност, в случай че можем да помогнем на един човек. Бях задължен, желаех да дам образец и на другите сътрудници “, стимулира решението си Радостин Василев, особено потърсен от Bulgaria ON AIR.

Преди 4 месеца Розка Станчева беше назначена от него като съветник. Гражданският ѝ контракт е преустановен от 1 септември от новия министър Весела Лечева.

Тя също има своите претекстове за това решение.

„ Това не е управническо решение, а на ниска цена PR. Аз познавам Розка, ние сме я финансирали за участия в надпревари. Но назначенията в Министерството би трябвало да бъдат обективни и съгласно компетенциите. Морално мога да кажа, че го заслужават десетки състезатели и треньори “, съобщи служебният състезателен министър.

Буквата на закона

Назначенията в министерствата – и експертни, и политически, са урегулирани в Закона за държавния чиновник и Кодекса на труда. Там ясно написа, че едностранно преустановяване от органа по назначението с предупреждение може да се направи при добито право на пенсия за застрахователен стаж и възраст, както и когато служебното правно отношение е зародило откакто назначеният държавен чиновник е придобил и упражнил правото си на пенсия.

Казусът с Розка е още по-лесен, защото нейният контракт е цивилен и тя е била част от полит кабинета на Василев.

Бившият състезателен министър р Красен Кралев преди години да вземем за пример издаде заповеди за това хора в пенсионна възраст да изоставен държавната администрация. И това е вярната политика за всеки един министър.

Освобождаването на пенсионерите от администрацията е поръчка на всяка власт, в това число на новия съмишленик на Радостин Василев – Асен Василев, той се заканваше да се освободи от пенсионерите и да понижи оптимизацията – не изключително сполучливо.

На фона на това в ММС броят на хората в пенсионна възраст е повишен внезапно през първото полугодие на годината “, заяви „ Сега “.

Това излиза наяве от писмени отговори на депутатски въпроси, предоставени от досегашния отраслов министър Радостин Василев. По време на неговия мандат в спортното министерство и подчинените му търговски сдружения са се появили на работа нови 120 пенсионери. Към 30 юни на контракт във ведомството към този момент са общо 328 души.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР