Бившият министър на отбраната на САЩ Доналд Ръмсфелд почина на

...
Бившият министър на отбраната на САЩ Доналд Ръмсфелд почина на
Коментари Харесай

Почина бившият министър на отбраната на САЩ Доналд Ръмсфелд

Бившият министър на защитата на Съединени американски щати Доналд Ръмсфелд умря на 88 години в щата Ню Мексико, заяви фамилията му.

Ръмсфелд бе министър на защитата по времето на някогашния американски президент Джордж Буш-младши и на войните в Ирак и Афганистан.

Бързото рухване на режима на талибаните в Афганистан му завоюва огромен престиж в държавното управление на Буш.

С Ръмсфелд на поста министър на защитата, американските сили бързо смъкнаха иракския президент Саддам Хюсеин, само че след това не съумяха да опазят закона и реда в Ирак, който бе обзет от безпорядък, отбелязва Ройтерс. Американски бойци останаха в Ирак до 2011 година, дълго време, откогато Ръмсфелд спря да бъде министър на защитата.

Ръмсфелд изигра водеща роля в подготвянето на почвата за нашествието на Ирак през март 2003 година Той насочи предизвестия за заплахите, които биха могли да основат иракските оръжия за всеобщо поразяване. Подобни оръжия след това по този начин и не бяха открити, отбелязва Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Ръмсфелд два пъти бе министър на защитата. Първият път беше от 1975 до 1977 година, а вторият път - от 2001 до 2006 година Първият път той беше най-младият министър на защитата на Съединени американски щати, а вторият път - най-възрастният американски министър на защитата.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР